0 0
Read Time:3 Minute, 13 Second

Luther Mártont és Kálvin Jánost ábrázoló, nyitott bibliát szimbolizáló műemlék, amelyet május 4-én, Bukarestben, a Palota terem közelében avattak fel, azon a helyen, ahol a Koós Ferenc építette első református templom állt, de amelyet 1959-ben lebontottak, a tiszteletadás kifejezése a protestáns reformáció két kiemelkedő személyisége előtt. A reformáció 500. évfordulója alkalmából felavatott műemlék egyben a bukarestiek vallási toleranciája előtt is tiszteleg. A nyitott Biblia szimbóluma a Protestáns Reformáció Szellemére utal, amely a Biblia latinról való lefordításával Európa és a világ keresztény nemzeteinek nyelvére lehetővé tette, hogy Isten kegyelme és Igéje minden hívőhöz eljusson.

Megkérdeztük Vaida Ferenc Attilát, a bukaresti Református Calvineum Egyház prezsbiterét, hogy milyen jelentősége van az eseménynek a bukaresti és a romániai magyarság szempontjából, és mi az üzenete a magyar közösség számára?

„A most felavatott műemlék egy időbeni mozzanat arra, ami akkor történt, amikor a régi református templomot lebontották. A prezsbiteriumnak és Zsold Béla tiszteletes úrnak  az volt az elképzelése, hogy a régi templom helyébe állítsunk egy műemléket. Az esemény üzenete az, hogy itt vagyunk, a bukaresti református közösség egy erős közösség és vállalja jelenlétét és a szerepét, Bukarestben, a román fővárosban. Kezdetben nem ide, a volt református templom temetőkeretjébe terveztük a műemléket, hanem a református templommal szembe, a Szent József katedrális mellett lévő útkereszteződésnél, de a szándék nem kapta meg az építkezési engedélyt a földalatti csőrendszer miatt és emiatt nem lehetett kivitelezni a tervet, ésa így született meg az ötlet, hogy a régi református templom temetőkertje lenne a legalkalmasabb hely.

Vaida Ferenc Attila azt is elmondta, hogy a műemlék elhelyezését a bukaresti Kálvineum egyházközség és Zsold Béla tiszteletes úr kezdeményezte 2015-ben, amelyet az 500 éves évforduló keretén belül szerettek volna két év alatt megvalósitani. Sajnos a bürokrácia és a hozzá nem értés, mindenféle zsákutca miatt hét év kellett, amig a terv konkretizálódott. Jó magyarsággal szólva: jobb most, mint soha. A terv megvalósulása alatt három főpolgármestert váltottunk: 2015-ben Sorin Oprescu volt a főpolgármester, akit 2016-ban Gabriela Firea váltott, aki 2020-ig volt főpolgármester, majd Nicuşor Dan jelenlegi főpolgármester vetette át  a Városháza vezetését. Ők mindannyian támogatták a tervet, olyan értelemben, hogy a Bukaresti Városi Tanács jóváhagyta a pályázat kiírását, amelyet a szobor elkészitője, Ionel Stoicescu nyert meg, aki jól ismert román szobrász. Meg is említette az eseményen részt vevő svájci nagykövet, hogy a Herăstrău parkban, a Rózsák szigetén látható, az Európai Unió alapítóinak szentelt szobrokat is ő alkotta. Ugyancsak Ionel Stoicescu munkája a Ion C. Brătianu emlékére az Egyetem téren állított szobor felújítása is, akárcsak az Állami Cirkusz mellett, III-ik Rainier herceg emlékére készült szoborcsport. Visszatérve a most felavatott műemlékre, Ionel Stoicescu úgy gondolta, hogy a biblia, a két nagy reformátor: Luther Márton és Kalvin János arcképei lennének a reformáció legmegfelelőbb szimbólumai, kiirva a bibliára a reformáció alapelveit: Solus Christus (Egyedül Krisztus)/ Sola Fide (Egyedül hit által).

Vaida Ferenc Attila a továbbiakban szólt arról is, hogy a Prezsbitérium meghívására az eseményen részt vett Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, aki egy nappal azelőtt tette le az esküt az új magyar parlamentben és első útja Bukarestbe vezetett, ugyanis jómaga is református.

Az eseményen jelen volt Bukarest főpolgármestere, Nicuşor Dan, Kelemen Hunor, miniszterelnök-helyettes, RMDSZ-elnök, akinek nagyon tetszett az ötlet és zsúfolt programja ellenére mindenképpen részt akart venni ezen az eseményen a bukaresti magyar közösséggel együtt.

Jelen  volt továbbá Arthut Mattli, Svájc bukaresti nagykövet.  Meg volt híva a német nagykövet is, de az esemény egybeesett a német államelnök látogatásával és sajnos nem lehett jelen.

Részt vett Kató Béla püspök úr is, valamint Reinhart Guib evangélikus püspök, Szegedi László Tamás, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökhelyettese,  Zikeli Daniel evangélikus püspökhelyettes, illetve Cornel Damian, a bukaresti római-katolikus püspök-helyettes,

Gabriel Cazacu, a Caşin templom lelkésze, aki átadta az ortodox egyház Dániel pátriárka üzenetét, és Victor Opaschi művelődésügyi államtitkár.

A jövőbeni tervek között Vaida Ferenc Attila a Giulesti-i temető felujjitását említette meg.

Az interjút készítette: Balázs Magdolna

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.