0 0
Read Time:1 Minute, 31 Second

Az 5o3 éves Reformáció üzenetével, az újítás és változás,  a megértés, a társaink gondjaira való figyelem, a hit, remény, szeretet jegyében köszöntöm az olvasókat.

Bukarestben évek óta hagyománnyá vált, hogy a protestáns felekezetek együtt ünneplik a Reformációt. Így a református valamint a magyar és német evangélikus-lutheránus egyháztagok minden évben együtt imádkoznak és vesznek úrvacsorát a Reformáció alkalmával. A járványhelyzet ellenére, az idén is így volt ez, a Calvineum református templomban. Kezdetben, Zsold Béla parókus lelkész köszöntötte az ünneplő gyülekezetet, majd Illyés Márton evangélikus lelkipásztor hírdette Isten igéjét (Lukács Ev.17:29-37). Ezt követően a megterített „szeretet asztala” elé álltak a hívek, hogy magukhoz vegyék az úrvacsora jegyeit. Áldás, majd elköszönés után mindenki távozott a templomból, ki-ki a maga otthonába. A szokásos szeretetvendégség ez alkalommal elmaradt, a vírushelyzet miatt. De, jó volt együtt lenni, együtt imádkozni Isten házában.

Az ökumené jegyében minden kereszténynek van ünnepelnivalója a Reformáció, az újjítás szellemében, hiszen a Reformáció által középpontba került evangéliumi igék fénye, minden hívő életét egyformán beragyogják. Azért, mert a Reformáció szellemisége egy forráshoz való visszatérésen alapszik. Olyan forrás ez, ami közös. Amit nem sajátíthat ki senki. Olyan forrás ez, ami mellé leginkább azt lehetne kiírni, hogy ,,Mindenki számára!” Vagy azt, hogy: ,,Itt a felekezeti hovatartozás vége!” Igen, a reformáció nem más, mint az, hogy mindenki számára elérhető a forrás. Hogy mindenki számára elérhető az evangélium. Hogy a kereszténység mindenkié.

A reformáció adta azt a legfontosabb és legszebb ajándékot, hogy anyanyelvünkön hallhatjuk és olvashatjuk Isten igéjét, s keresztény feladatunk megőrizni és továbbvinni azt. Ápoljuk anyanyelvünket úgy, hogy a reformáció értékeit is megőrizzük és adjuk át a következő nemzedékeknek ahhoz, hogy együtt legyünk és megmaradjunk.

Ezen gondolatok jegyében, az 503 éves Reformáció üzenetével bízzunk embertársainkban, fennmaradásunkban, önmagunkban, és „minden dolgotok szeretetben menjen végbe”.

dr.Nagy Éva

 gondnok – Calvineum, Bukarest,

alelnök – Brassói Református Egyházmegye Presbiteri Szövetsége

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.