0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

A romániai török kisebbség néhány száz tagja vett részt a múlt hét végén, szombaton, a Tavasz Menetelésén, amelyet a török nép ünnepe, az Ifjúság es a sport napja alkalmából szerveztek Bukarestben.

A felvonulók a bukaresti török nagykövetségtől indultak, majd végig vonultak a Dorobanţi sugárúton, kezükben Törökország és Románia nemzeti zászlóit lobógtatva, miközben török dalokat énekeltek. Az ünnep alkalmával több fiatal és gyermek népi viseletet öltött. A menet élén Törökország bukaresti nagykövete, Osman Koray Ertas állt. A ceremónia a bukaresti török diplomáciai küldetés kerthelységében ért véget.

„Minden évben május 19-én Mustafa Kemal Atatürkre emlékezünk és az Ifjúság és sport napját ünnepeljük. Ez alkalommal román barátainkkal együtt felvonulunk a Tavasz Menetelésén, amelyre az idén a XII-ik alkalommal került sor. Békés és ünnepi hangulatban vonulunk fel, Törökország és Románia nemzeti zászlóival a kezünkben, a két nép baráti viszonyának szimbólumaként. Köszönöm mindazoknak, akik részt vettek rendezvényünkön, valamint a két ország közötti viszony támogatásáért. Ünnepünk gazdagabb, ha együtt vagyunk veletek”, nyilatkozta Törökország bukaresti nagykövete.

Május 19-ét a modern Törökország alapitója, Atatürk, nyilvánitotta az Ifjúság és a sport napjává.  1919 május 19-én Atatürk meghóditotta Samsun városát és a győzelmet az ifjúságnak szentelte. Mig 1981-ban május 19-ét, Törökország első elnőke, Mustafa Kemal Atatürk megtiszetelése napjának nyilvánitották,  tájékoztatott Törökország bukaresti nagykövetségének közleménye.

Forrás:Agerpres

Forditotta: Székely Dénes

Foto: Agerpres

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.