0 0
Read Time:2 Minute, 28 Second

Az egyik legnagyobb német hetilap, a Der Spiegel online kiadásában terjedelmes cikk jelent meg arról, hogy a német vállalatokat, amelyek már régóta aktívak Magyarországon, most Orbán Viktor kormánya maffiamódszerekkel igyekszik ellehetetleníteni, majd száműzni valamennyiüket azért, hogy a legközelebbi szövetségesei minél nagyobb profitra tegyenek szert. Mindez már a német politikusoknak is szemet szúrt, és a Bundestagban „maffiamódszerekkel” vádolták meg a miniszterelnököt.

A cikk szerzői ugyan nem vitatják el, hogy Orbán Viktor és kormánya mindig nagyon előzékeny volt a német tőkével – pláne az elektronikát és az autóipart tekintve –, de, mint írják: ez a korszak véget ért.

A visszautasíthatatlan ajánlat

Az írás elején egy konkrét példával állnak elő, amelyben két németországi építőipari beszállító cég, a Heidelberg Materials és a Schwenk Zement vezetői meglehetősen szokatlan levelet kaptak egy magyar vállalkozótól, aki egy „gyorsan bővülő cégcsoport” vezetőjeként mutatkozott be (a Transparency International korrupcióellenes szervezet szerint a levél írója szoros kapcsolatban áll Orbán Viktor miniszterelnökkel).

A levélben azt írták, hogy „szakmai spektrumuk” kibővítéseként felvásárolnák a két cég magyarországi leányvállalatát, a Duna-Dráva Cement Kft.-t. Mint azt a német lap írja: a feladó egyértelműen meg volt győződve arról, hogy olyan ajánlatot tett, amelyet a két cég nem utasíthat vissza, majd – megköszönve az együttműködést – arra biztatta a feleket, hogy minél hamarabb kezdjék meg a tárgyalásokat.

Árstop, ellenőrzések és szankciók

A Der Spiegel-cikkben felidézik továbbá Orbán Viktor nemrég tett kijelentését, miszerint az ipari szektor legnagyobb részének végre magyar tulajdonba kell visszatérnie. A német lap szerint ezután a kormány olyan jogszabályokat hozott, amelyek nehéz helyzetbe hozzák többek között a német cégeket is a magyar piacon.

Példaként említik ezzel kapcsolatban, hogy egy kormányrendeletben megtiltották a Duna-Dráva Cement Kft.-nek, hogy engedély nélkül külföldre exportáljon, illetve bevezették a többletbányászati díjat. Ennek eredményeként az említett német cégek leányvállalatánál minden eladott zsák cement után veszteséget termeltek a gyakorlatban.

A Der Spiegel szerint a kormányfőt az is frusztrálja, hogy olyan német áruházláncok uralják a magyarországi piacot, mint a Lidl, az Aldi és a Spar. A kormány egy sor új adóval sújtja ezeket a cégeket, példaként említve az árstopot, az ezekkel járó ellenőrzéseket és a szabályok megszegésének szankcionálását.

A cikk szerzője egy felmérésre is hivatkozik, amely szerint a Magyarországon érdekeltséggel rendelkező német cégek 18 százaléka a jogbiztonság hiányát látja a legnagyobb befektetési kockázatnak az országban.

A német kereszténydemokrata politikus „maffiamódszerekkel” vádolta meg a miniszterelnököt

A német lap szerint egyes politikusok ennél is szókimondóbbak: Gunther Krichbaum, a konzervatív kereszténydemokraták (CDU) európai politikai szóvivője a német parlamentben „maffiamódszerekkel” vádolta meg Orbán Viktort.

Több esetben világossá tették, hogy a cél a jelenlegi tulajdonosok kiszorítása a cégekből, valamint hogy eladásra kényszerítsék őket. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen gyakorlatok elképzelhetők az Európai Unióban – vélekedett Krichbaum.

Az Európai Parlament is bekapcsolódott, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága húsvét utáni rendkívüli ülésén kívánja megvizsgálni a kérdést.

Orbán megbünteti azokat az európai vállalatokat, amelyek semmi rosszat nem tettek annak érdekében, hogy megszilárdítsák országában a cimborakapitalizmust – mondta Daniel Freund, a Zöldek európai parlamenti képviselője, aki hozzátette: „Nem engedhetjük meg, hogy megússza”.

Forrás:index.hu

Foto: Index

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.