0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Nyílt levélben ajánlotta José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság (EB) elnökének a figyelmébe a székely autonómiatörekvéseket a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs, közölte a hunhir.info.  Az SZNT elnöke kihangsúlyozta: Románia EU-csatlakozásakor a székelyek abban reménykedtek, hogy “hosszú és változatos eszközökkel folyó jogfosztottságuk véget ér”.
A bizakodás azonban korainak bizonyult. “Hamar kiderült, hogy Románia nem a valós demokrácia ismérveinek akar megfelelni, hanem beéri a vállalt kötelezettségek teljesítésének a látszatával” – áll a nyílt levélben.
Izsák Balázs felhivta az Európai Bizottság elnöknek figyelmét a székelység beolvasztását vagy elüldözését célzó diszkriminatív, asszimilációs politikára.
A 13 ezer 500 négyzetkilométernyi Székelyföldön, a közel hétszázezres székely közösség joggal remélte, hogy az unió polgáraként a szubszidiaritás jegyében területi autonómiát élvezhet, fűzte hozzá az SZNT elnök, megjegyezve:ama tény, hogy az EU-ban egyeseknek lehet területi autonómiája, másoknak nem, azt jelzi, hogy az unió polgárai nem mind egyenlők. A román hatóságok megakadályozták a székelyföldi önkormányzatokat abban a szándékukban, hogy az autonómiára vonatkozó népszavazást tartsanak, mondotta.
Az SZNT által szervezett népszavazáson a székelyföldi szavazók 98 százaléka támogatta az autonómiaigényt.
Izsák Balázs veszélyként mutatta be a Románia közigazgatási reformját célzó elképzeléseket, melyek rendre Székelyföld feldarabolását vagy egy nagyobb, román többségű közigazgatási egységbe való beolvasztását célozzák.
“Meggyőződésünk, hogy az unió csakis akkor tud a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térséget kínálni polgárai számára, ha (…) képes kikényszeríteni mindazoknak a kötelezettségeknek a tiszteletben tartását, amelyeket a tagállamok népeik szabad akaratából magukra vállaltak” – hangsúlyozta a José Manuel Barroso EB-elnökhöz intézett nyílt levelében Izsák Balázs. (2012 augusztus 9)
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.