“A tengerszinei” tematikus kiállitás a Kájoni János Megyei Könyvtárban

agerpresA Román Haditengerészet Vezérkara és a csikszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár közös szervezésében 2016 február 17 és 19 között hajómakett, valamint tengerészeti tematikával rendelkező festészeti kiállitásra került sor. A rendezvény kegyeleti gesztus az első világháborúban ellesettek tiszteletére, ugyanakkor – szándéka szerint – közelebb hozza a tengerészet életmódját, tradícióit a Hargita megyei érdeklődők számára.

A kiállitás első napján bemutatott makettek között megtalálható volt a Ferdinánd király fregatt (a haditengerészet zászlóshajója), a Mărăşeşti fregatt, a Mircea iskolahajó, valamint a Delfin tengeralattjáró.

A „Tenger színei” című bemutató-kiállítás során számos festményt mutattak be a megyei könyvtár termeiben, továbbá tengerész-uniformisokat és navigációs eszközöket is megtekinthetett a közönség.

Corneliul Pavel alezredes, a Román Haditengerészet Verérkarának szóviviője elmondta, hogy „a szervezők úgy gondolták, hogy a hargitaiaknak nem volt sok alkalmuk katonai hajókat látni és nincsenek hozzaszokva a tengerészekhez sem és azért döntöttek úgy, hogy itthon, náluk szervezik meg e kiállitást”. Mint hozzáfűzte e kiállitás Hargita megyében való megszervezésével kapcsolatos döntéshez hozzájárult az is, hogy a csikszeredai temetőben több mint ezer román, magyar, osztrák, lengyel, cseh, bolgár és más nemzetiségű, első világháborúban elesett katona alussza örök álmát, akiknek hős tettei ijként marad meg az idők folyamán a jövő nemzedéke számára.

Adrian Jean Andrei, Hargita Megye prefektúsa, aki részt vett az eseményen úgy vélte, hogy a Román Haditengerészeti Erők úgymond „népszerűsitő hadgyakorlaton vesznek részt  a megyében és közelebb hozzák  a tengert a hegyekhez”.

„A tárlat abszolút premier az intézményben” – mondotta Bedő Melinda, a Kájoni János Megyei Könyvtás osztályvezetője, akit nagy örömmel töltött el, hogy otthont adhattak e kiállitásnak.  Bedő Melinda egyben bemutatta , románul és magyarul egyeránt , a “Minden vitorlát felhúzi”, cimű könyvet, amely nagy érdeklődésnek örvedendett a fiatal nemzedék körében. A publikumot is meghatotta e kiállitás, amelyet “jónak és érdekesnek” minősitett.

A programsorozat következő mozzanata – Román Haditengerészet Vezérkara a Hargita Megye Prefektúrával és Csíkszereda Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalával együttműködésben – két újabb premier volt: a brassói Arlechino Színház előadását tekinthették meg  a csikszeredai gyermekek, mig a felnőttek számára,  koncertet adott a Haditengerészet esztrád-zenekara.

Mindemellett, virágkoszorúkat helyeznek el a madéfalvi emlékműnél, amelyet az   osztrák birodalmi csapatok által lemészárolt székelyek emlékére állitottak, valamint  az első világháborúban elesett katonák csikszeredai műemlékénél. Gyergyószentmiklósón, a haditengerészet katonái a Sfântu Nicolae Liceum diákjaival beszélgetnek el és megpróbálják  meggyőzni a diákokat, hogy válasszák a katonai karriert, tájékoztatott az Agerpres Nemzeti Hirügynökség.

Foto: www.agerpres.ro

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.