Orbán Viktor: A Paks II az évszázad üzlete

26838_orbanputyin“Magyarország az európai–orosz és a magyar–orosz kapcsolatok normalizálásában érdekelt” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök nemrég, amikor Vlagyimir Putyin fogadta őt Moszkva melletti novo-ogarjovói rezidenciáján. Vlagyimir Putyin méltatta az orosz-magyar kapcsolatok minőségét. A találkozó után tartott sajtóértekezlet ugyancsak baráti hangulatban zajlott. A sajtókonferencián megerősitést nyert az, hogy Oroszország kész teljesiteni a paksi atomerőmű bűvitése terén vállalt kötelezettségeket. A szűkkörű megbeszélés első, sajtónyilvános perceiben a magyar kormányfő megköszönte az orosz elnöknek azokat az erőfeszítéseket, amelyeket „a nehéz időszakban is tett az orosz–magyar barátság érdekében” – írja az MTI. „Talán szerénytelenül hangzik, de azt mondhatjuk, hogy ami jó a kapcsolatunkban, arról mi tehetünk, ami nem jó, arról pedig nem” – fogalmazott Orbán Viktor. Vlagyimir Putyin napra pontosan egy évvel ezelőtti budapesti látogatására utalva kiemelte, hogy „a tavaly asztalra tett ügyekben sok előrehaladás történt”. Azt kívánta végül, hogy a magyar–orosz együttműködés továbbra is baráti maradjon. Az orosz elnök megelégedéssel nyugtázta és üdvözölte az orosz-magyar kapcsolatok minőségét. “Elégedettek vagyunk kapcsolataink jellegével az ismert problémák és a kereskedelmi cserék volumenének csökkenése ellenére”, hangsúlyozta Vlagyimir Putyin, aki Magyarországot Oroszország régi és megbizható partnerének nevezte.

EU-orosz kapcsolat és Paks II

A két fél az egyeztetés utáni sajtótájékoztatón több területet is érintett. Orbán Viktor szerint az év közepén nem lehetséges az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciók automatikus meghosszabbítása, arról nyílt vitát kell folytatni. A miniszterelnök megítélése szerint az Európai Uniónak és Oroszországnak minél előbb meg kell találni a gazdasági együttműködés lehetőségét, ellenkező esetben lemarad a világgazdasági versenyben. Kijelentette: az unió növekedése lassú, ezért nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne működjön együtt mindenkivel, aki dinamizálhatná a gazdaságát.

Orbán arról is beszélt, hogy minden téren előrelépés következett be a kétoldalú kapcsolatokban és mint mondta a magyar gazdaság működésképtelen Oroszország nélkül. Emellett az évszázad megállapodásának és üzletének nevezte a paksi atomerőmű bővítéséről szóló, Oroszországgal kötött együttműködést. Hangsúlyozta: az erről szóló nemzetközi vitákat Magyarország indokolatlannak tartja, mivel a két ország a ’60-as évek óta működik együtt ezen a téren, és nem tett mást a két fél, mint ezeket meghosszabbította. Kijelentette: köszönettel tartozunk Oroszországnak, hogy készen állt ennek meghosszabbítására. Putyin elmondta, hogy Oroszország kész maradéktalanul teljesíteni a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban vállalt kötelezettségeit.

Gáz, ami továbbra is szivárog

Meghosszabbítják 2019 végéig az orosz földgáz magyarországi szállításairól szóló hosszú távú szerződéseket – jelentette a TASZSZ olyan dokumentumokra hivatkozva, amelyeket az orosz hírügynökség szerint Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozójára készítettek elő. A jóslatok igaznak bizonyultak: Vlagyimir Putyin a tárgyalás utáni közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy meghosszabbították 2019 végéig az orosz földgáz magyarországi szállításáról szóló hosszú távú szerződéseket. Putyin egyebek közt azt mondta, hogy az energetikai együttműködés prioritás marad a kétoldalú kapcsolatokban, emellett konstruktívnak jellemezte az orosz-magyar kapcsolatokat, hangsúlyozva.

Putyin arról is beszélt, hogy Moszkva üdvözli a magyar vállalatok részvételét a 2018-as oroszországi labdarúgó-vb infrastruktúrájának megépítésében, és a már megkötött szerződéseket nem fogja felbontani. „Két cég jelentkezett Magyarországról ilyen típusú munkákra” – mondta az orosz elnök nevek említése nélkül. Hozzátette: Az egyik azóta visszavonta jelentkezését, míg a másik részt vesz ebben az előkészítő munkában. Én abból indulok ki, hogy nemcsak ez a cég, de más alvállakozók is részt vehetnek majd ebben a munkában.”

Van, amivel Putyin is elégedett

Az orosz elnök a magyar kormányfőt üdvözölve elégedettségét fejezte ki az orosz–magyar kapcsolatok minőségével kapcsolatban. Putyin elismerte, hogy csökkent a két ország közötti kereskedelmi forgalom. „Elégedettek vagyunk az ismert problémák és a kereskedelmi forgalom csökkenése ellenére, elégedettek vagyunk a kapcsolatok jellegével” – jelentette ki. „Nagyon számítunk arra, hogy azok a tervek, amelyekről egy évvel ezelőtt magyarországi látogatásom során beszéltünk, előrelépnek a megvalósítás felé” – mondta.

Nem túl jók a számok

Kitértek arra, hogy a magyarországi orosz beruházások 1,5 milliárd dollárt tesznek ki, míg a magyar vállalatok oroszországi beruházásai 2 milliárd dollárra rúgnak, és a legnagyobb oroszországi magyar befektetők között van az OTP Bank, a Richter Gedeon gyógyszeripari és a Mol olajipari vállalat. Tavaly a kétoldalú áruforgalom 40 százalékkal, 4,7 milliárd dollárra csökkent, az elmúlt két év leforgása alatt pedig majdnem felére esett – ismertette a TASZSZ.

Az idézett dokumentumok szerint a felek a tervek szerint a kétoldalú tárgyalások keretében felvázolják azokat a lépéseket, amelyek a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok fenntartását és megerősítését szolgálják olyan időszakban, amikor az Európai Unió szankciókat tart érvényben Oroszország ellen, ingatagok a devizapiacok és egészében véve a világgazdaság.

Bár a kormány kommunikációs trükkök sorával próbálta erről elterelni a figyelmet, a paksi atomerőmű bővítésének kérdése állhat Orbán Viktor moszkvai tárgyalásainak középpontjában, tájékoztatott az mno.hu portál.

Foto: www.vg.hu

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.