0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

A koronavirus-járvány pozitivan hatott, elsősorban, a környezetre. A NASA műholdfelvételei szerint Kinában számottevően csökkent a légszennyezés, amely, részben, annak tulajdonitható, hogy a gazdaság jelentősen hanyatlott a koronavirus-járvány miatt, vélekedik az amerikai űrkutatási hivatal.

A javulás a légköri nitrogén-dioxid (NO2) koncentrációban mutatható ki, amelyet először Vuhan környékén, a járvány epicentrumában tapasztalták. A szennyezettség csökkenése fokozatosan kiterjedt Kina más térségeire is, tudni vélik a NASA tudósai, akik saját és az Európai Űrkutatási Ügynökség műholdfelvételeit vizsgálták, tájékoztatott az Agerpres.

A NASA szerint a légszennyezés csökkenése a légi- és szárazföldi közlekedés, illetve az ipari termelés korlátozásával hozható összefüggésbe. Ezekre az intézkedésekre azt követően került sor, hogy több millió ember karanténba került koronavirus-fertőzéssel.

Megjegyzendő, hogy Kinában a levegő javulása általában a kinai újévi ünnepek alatt is tapasztalható, de az idei szennyezettség-csökkenés sokkal nagyobb, hiszen Kina keleti és központi régióiban 10-30%-os tisztulást is mértek.

„Bizonyitható, hogy ez a visszaesés legkevesebb részben a koronavirus-járvány miatt lelassult gazdasági tevékenységnek köszönhető”, hangsúlyozta közleményében a NASA, a Földmegfigyelő rendszere által gyűjtött adatokra hivatkozva.

Hasonló tanulmányt végzett egy nagy-britanniai cég is, február 3- 16 között, melynek adataiból az derült ki, hogy a nitrogén-dioxid kibocsátások 100 millió tonnával csökkentek az elemzett időszakban, ami a globális szintű kibocsátások 6%-val egyenlő. Ugyanakkor egy másik mérgező gáz, a nitrogén-kibocsátások is 36%-al csökkentek. Az emlitett tanulmány összehasonlitásként az utóbbi öt évben, Kinában mért nitrogén-dioxid-kibácsátások adatait vette figyelembe, közölte a Mediafax hirügynökség.

A koronavirus-járvány gazdasági téren is jó hatással volt Kinában.

Xi Jinping kinai elnök a járványt minden várakozást felülmúlló gazdasági sikerré varázsolta. Kihasználva a Covid-19 globális (és főleg Európában) elterjedése miatt kitört pánikot, Xi Jinping visszavásárolta a leértékelődött tőzsdei részvényeket. Gyakorlatilag olcsó áron felvásárolta a külföldi cégektől a kinai árukat. Xi Jiping elrendelte az európai és amerikai nagyvállalatok  kinai piacon birtokolt  részvényeinek megvásárlását.

Mindezt kiegészitik a járvány alakulásával kapcsolatosan Kina által a napokban közölt adatok. A Medifax szerint, úgy tűnik, hogy Kinában kezd rendeződni a helyzet, mivel az újabb, koronavirus fertőzödtek száma csökkenőben van. Mi több, Kina abban a helyzetben van, hogy szaktudását áttudja adni és segitséget tud nyújtani a járvány sújtotta más országoknak is. Kina orvosi személyzetet küldött Olaszországba, Iránba és Pakisztánba, ezen országok egészségügyi rendszerének támogatására. A kinai modell figyelemre méltó, ami a lakosság fegyelmezettségét illeti, hiszen szigorúan betartják a hatóságok által hozott intézkedéseket.

Forditotta: Székely Dénes

Foto:capital.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.