0 0
Read Time:2 Minute, 32 Second

2023. szeptember 7-10. között zajlott a FUEN (Federal Union of European Nationalities – Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója) 67. kongresszusa Pécsen. Az idei év magyar szervezőpartnere és házigazdája a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata volt.

Az ünnepségen sor került a 2023. évi FUEN-díj átadására is, amelyet Renate Schnack, a Schleswig-Holstein németországi tartományból származó politikus és volt kisebbségi képviselő kapott, az európai őshonos nemzeti kisebbségek és nyelvi csoportok érdekében végzett elkötelezett és odaadó munkájáért.

„Ön nemcsak nekünk, hanem Európának is példakép” – ezekkel a szavakkal adta át Gösta Toft, a FUEN alelnöke az idei FUEN-díjat Renate Schnacknek, a Pécsen tartott kongresszuson.

Schnack üdvözlő beszédét a jelenlevő politikusok intésére használta: „A nyitott, plurális és tisztességes társadalmak nem jönnek létre maguktól. Ezeket minden nap és mindenhol meg kell tervezni. Nagyon fontos, hogy a társadalom többsége aktívvá váljon, és akarja és óhajtsa azt, hogy mindenki részt vegyen a társadalmi folyamatokban és fejlesztésekben”, hangsúlyozta, arra kérve mindenkit, hogy tegyen meg mindent a kisebbségi jogok további biztosítása érdekében. Különösen abban az esetben, ha a nemzetközi jog reformjára kerül sor.”

„Renate Schnack mindenekelőtt példakép a kisebbségpolitikai célkitűzések és stratégiák gyakorlati megvalósításában. Hogyan kezeli e kérdést? Empatikus, jó meghallgatási és diplomáciai készségei vannak – és soha nem adja fel!” – hangzott el Toft laudációjában.

Schleswig-Holstein tartomány egykori kisebbségi képviselője „ma is elkötelezett a sokszínűség és a többnyelvűség mellett, és ez egyszerűen saját DNS-nek részét képezi. Ennek nagyon örülünk a FUEN-nél” – mondta Toft.

A Schleswig Párt titkára, Schnackot rég óta ismeri, hiszen hosszű éveken át dolgoztak együtt a határvidéki és európai kisebbségi politikában.

Schnack egyértelmű nyomot hagyott a kisebbségi politikában aktiv tevékenysége során, mondta Toft, hozzáfűzve: Sikerült modell közvetítői szereppel javítania a roma gyermekek oktatási lehetőségein, és elindítani egy lakásprojektet, amelynek révén sok  roma talált otthonra.

Ugyanakkor a német-dán határrégió kisebbségei közötti együttműködés kulcsfigurája is volt, megalapította az „Északi Párbeszéd Fórumot” (Dialogue Forum North), és ezáltal olyan együttműködési modellt teremtett, amely úttörő lehet számos európai kisebbség számára.

Schnack birálta úgy Magyarországot, mind Orbánt

„Ha egy ország már nem tartja be az uniós szabályokat és uniós állampolgárai nem élvezhetik jogaikat, akkor ez nem csak az adott országot, de minket is érintő probléma”, hangsúlyozta Renate Schnack, aki világosan beszélt a magyarországi kongresszuson, „a magyar kormány képviselőinek szeme láttára és füle hallatára”.

Ezek a kijelentések, amelyek Wolfgang Mayr, a Veszélyeztetett Népek Társadalma (STP) „VOICES” emberi jogi blogjának munkatársa szerint könnyen felismerhető Orbán-Magyarország elleni bírálatok, „hideg, sőt elutasító reakciót váltottak ki a jelenlevő államtitkárok és más állami méltóságok részéről.”

Ahogy Mayr írja kommentárjában,  a díjnyertes Renate Schnack beszéde fontos a FUEN számára. E kisebbségi szervezet számára nagy a tét. „Hírnevük külföldön, felzárkózásuk belföldön. Emlékezzünk csak az egy évvel ezelőtti berlini botrányra, amely amiatt robbant ki, hogy Vincze Loránt, a FUEN romániai magyar elnöke azt nyilatkozta, többek között, hogy Orbán ellen boszorkányüldözés folyik” – mondta Mayr, megjegyezve:

A FUEN Elnökségnek a mai napig nem sikerült kritikus hangnemet megfogalmaznia a magát „illiberális demokráciának” valló Magyarországgal szemben. Ezt most helyette megtette Renate Schnack.

Megjegyzendő, hogy Magyarország, Németország mellett, a FUEN legnagyobb egyéni pénzügyi támogatója.

Forrás: Der Nordschleswiger

Forditotta: Székely Dénes

Foto: Der Nordschleswiger

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.