0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

A Wall Street Journal beszámolója szerint az Iszlám Állam aktivistái arra használják a TikTok nevű videómegosztó alkalmazást, hogy propaganda-videóikkal elérjék a fiatalabb közönséget. Az alkalmazás 75 nyelven érhető el 150 országban – köztük Magyarországon –, és főleg a fiatalok körében népszerű. A terrorszervezet részéről állítólag olyan videókat osztottak meg, amelyekben az Iszlám Állam felfegyverzett, holttestekkel felvonuló harcosait ünneplik az utcákon. Néhány, az elmúlt hétben közzétett mozgóképes anyagot a TikTok kiterjesztett valóság effektusaival szerkesztették meg, így a szélsőséges tartalom felső sávjában csillag és szív emotikonokat helyeztek el – írja a BBC.

A feltöltött videók olyan nőket is bemutattak, akik „dzsihádistának és büszkének” nevezték magukat, míg egy másik anyag szereplői állítólag a következőt éneklik: „Halálunkig hűséget fogadunk”. A Wall Street Journal által megjelölt videókat azóta eltávolították, valamint 24 fiókot blokkoltak.

A videókat egy közösségi média elemző cég, a Storyful azonosította.

„Ez az eset illeszkedik egy olyan mintához, mely szerint a szélsőséges mozgalmak sikeresen alkalmazkodtak az új közösségi média felületekhez annak érdekében, hogy nagy közönséget érjenek el” – mondta Imran Ahmed, a digitális gyűlölet elleni küzdelem központjának vezérigazgatója a BBC-nek.

Hozzátette: TikTok korábban már megmutatta, hogy képes és hajlandó cenzúrázni a kínai kormány által ellenzett témákat. Ezért minden bizonnyal gyorsan eltávolítják a terroristapropagandát az alkalmazásból.

A Kínából Douyin néven induló, de a világ többi részén TikTokként elterjedt videómegosztó alkalmazás már több mint egymilliárd letöltésnél jár.

A pekingi székhelyű Bytedance tulajdonában lévő vállalat több ezer emberi moderátor mellett mesterséges intelligencia szoftvert is használ a kártékony tartalmak távol tartására a platformon, de ez nem minden esetben működik.

A múlt hónapban,  miután a csoport elvesztette az ellenőrzést korábbi területei, Szíria és Irak egyes részei felett, Abu Bakr al-Baghdadi, az Iszlám Állam egyik vezetője felszólította követőit, hogy duplázzák meg erőfeszítéseiket. A terrorszervezet közismerten használja a Facebook, a YouTube és a Twitter közösségi média platformokat az üzenetének terjesztésére, a TikTok alkalmazását azonban most először célozta meg.

A TikTok ma már egy jelenség és egyre több felhasználója van Romániánban is, elsősorban a gyerekek és fiatalok sorában.

2019 első negyedévében a TikTok világviszonylatban a harmadik helyen volt a leginkább letöltött alkalmazások közül.

Forrás:hirado.hu

Foto:hirado.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.