Az ARADI VÉRTANÚKRA emlékeztünk Bukarestben, a Szőlőskerti Református Templomban, okt.6-án.

Tisztelettel és főhajtással emlékezett a bukaresti magyar közösség a 17o évvel ezelőtt kivégzett 13 aradi vértanúra.

Megemlékező istentisztelettel kezdődött a rendezvény a Szőlőskerti Református Templomban, ahol Bíró Tivadar lelkipásztor hírdette Isten igéjét: “Boldogok, akik háborúságot szenvednek az igazságért, mert övék a mennyeknek országa.”

Istentisztelet után, beszédet mondott Buday Richárd RMDSZ-elnök és Illyés Márton evangélikus lelkész, hangsúlyozva anyanyelvünk és vallásunk megőrzésének fontosságát.

Mint az egyházmegyei Presbiteri Szövetség alelnöke és a Calvineum gondnoka, a hit, remény, szeretet jegyében köszöntöttem a gyülekezetet a nemzeti gyász és egyben a megemlékezés napján. Értünk, az utókorért adták életüket az ARADI VÉRTANÚK, s nekünk kötelességünk emlékezni rájuk, fejet hajtani előttük mindig, minden korban.

„Íme itt állunk és beszélünk ezen a gyönyörűségesen zengő magyar nyelven, itt, ebben a kicsiny közösségben, a román fővárosban…” ITT vagyunk egyháztagok, egyházi képviselők, diákok és pedagógusok, szülők, nagyszülők, hogy innen is tovább vigyük elődeink, jelképeink szellemiségét és hírnevét. Itt és most is az a cél, hogy együtt emlékezzünk, hogy kezet nyújtsunk egymásnak és felelevenítsük a múltat, amely a jövőbe tekint – hangsúlyoztam megemlékező beszédemben.

A felemelő rendezvényt az Ady Endre Líceum diákjainak csengő hangja színesítette, elénekelve az aradi vértanúk balladáját, Öllerer Ágnes tanárnő vezetésével, valamint Illyés Debora diáklány fellépése, édesapja zongora-kíséretével. Az énekek mellett Borzási Dávid egyetemi hallgató Bartók-népdalokat játszott fuvolán.

A megemlékezés nemzeti himnuszunk eléneklésével majd szeretet vendégséggel zárult.

dr.Nagy Éva,

a bukaresti Calvineum gondnoka,

a  Brassói Református Egyházmegye Presbiteri Szövetségének alelnöke

 

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.