0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Legutóbbi sajtóinformációk szerint, a hét végén, Kolozsváron tartotta ülését az RMDSZ Állandó Tanácsa, amelyen rangsorolták a szövetség európai parlamenti jelöltlistáján a befutó helyekre pályázó hat jelöltet. A szövetség jelöltlistáját jelenlegi európai parlamenti képviselői vezetik, nevezetesen Winkler Gyula és Sógor Csaba, utánuk következik Vincze Loránt, Hegedüs Csilla és Antal Lóránt követi. Az eredetileg a negyedik helyre sorolt Eckstein-Kovács Péter azt kérte, hogy kerüljön a lista utolsó helyére. Mint Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elmondta, a rangsor szoros versenyben alakult ki, olyan is volt, hogy az állandó tanácsnak szavazategyenlőség miatt kellett megismételnie a voksolást. Mint hozzáfűzte: Az állandó tanács arról is döntött, hogy az RMDSZ folytatja tárgyalásait a Magyar Polgári Párttal (MPP) az együttműködési megállapodásról. A testület felhatalmazta az elnököt, hogy – ha sikerül ilyen megállapodást kötniük – nyissa meg az RMDSZ listáját az MPP jelöltje számára. Kelemen Hunor kihangsúlyozta azonban, hogy a lista két első helyét mindenképpen az RMDSZ jelöltjei töltik be, és a listát az RMDSZ neve és jele alatt indítják el a választási versenyben. Egyben azt is elmondta, hogy a Magyar Polgári Párt jelöltjének is RMDSZ-tagnak kell lennie ahhoz, hogy a listára kerüljön. Hozzátette, ez öt évvel ezelőtt Tőkés László esetében sem jelentett gondot.

Mivel az RMDSZ civil szervezetként, az MPP pártként van bejegyezve Romániában, nem ütközik törvénybe, hogy valaki mindkettőnek a tagja legyen.

A szövetség jelöltlistáját a március elsejére összehívott Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) kell még jóváhagynia.

 Ezt követően  Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke kijelentette, hogy pártja nem akarja kockáztatni az erdélyi magyarság európai parlamenti képviseletét, ezért a kialakult helyzetben nem indít saját jelöltlistát a májusi EP-választásokon, ugyanakkor felkéri a párt védnökét, Tőkés László EP-képviselőt, fogadja el a Fidesz felkérését, és induljon a Fidesz-listán újabb brüsszeli mandátumért.

Az EMNP Országos Választmánya székelyudvarhelyi ülésén úgy értékelte, az RMDSZ az erdélyi magyarság brüsszeli képviseletét kockáztatja, amit ebben a helyzetben csak úgy lehet biztosítani, ha a Tőkés László a Fidesz jelöltjeként szerez mandátumot hét éve megkezdett brüsszeli munkája folytatására.

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.