Balogh S. Éva: A magyar kormány nem fogja aktívan életben tartani a feszültséget Budapest és Bukarest között a trianoni békeszerződés 100. évfordulójának évében

A libertatea.ro portál nemrég interjút közölt Balogh S. Éva történésszel, a népszerű Hungarian Spectrum nevű portál szerzőjével, aki Orbán Viktor önkényuralmáról, a magyarországi média súlyos helyzetéről és az erdélyi magyarok által a budapesti kormánynak választásokkor nyújtott támogatásról beszélt.

Miközben a Hungarian Spectrum Orbán-kormányt biráló bejegyzései újabb és újabb olvasótábort hóditottak, Magyarországon a média a kormány álláspontját népszerűsitette. Ezzel kapcsolatosan Balogh S. Éva úgy vélte, hogy a média helyzete már az első pillanattól, vagyis már attól kezdve rossz volt, hogy Orbán és pártja hatalomra került. “Orbán rájött, hogy sikerében a média és a kommunikáció meghatározó szerepet tölt be és emberei nem időztek sokat, hogy megkaparintsák a legfontosabb propagandaeszközöket, pontosabban a közszolgálati rádiót és televiziót. Ha valaki csak a Magyar Televizió vagy a Magyar Rádió információiból tájékozódna, nem is tudná, hogy Magyarországon létezik ellenzék”, vélekedett Balogh, hozzáfűzve: „2010-től a helyzet még rosszabbra fordult, főleg amikor a kormány saját ellenörzése alá vonta a központ által kiadott regionális újságokat. A kormánypárti kiadványok hihetetlen nagy összegekbe részesülnek reklámra az állami cégektől, miközben a független lapok nem kapnak semmit”.

A magyar kormányfő diszkurzusában gyakori téma Soros György. Egyes politikai elemzők Orbánt a romániai Szociáldemokrata Párt (PSD) egykori elnökéhez, Liviu Dragneához hasonlitották, mivel ez utóbbi is több esetben tett emlitést az üzletemberről. E témában Orbán nagyobb sikernek örvendett, mint Liviu Dragnea és főleg annak köszönhetően – véli Balogh S. Éva -, hogy a magyar miniszterelnöknek sikerült összemosnia a bevándorlók miatti félemet Soros György tevékenységével. Mi több, egyesek meg vannak győződve, hogy Soros az európai civilizáció ellen fordul. “Nem hiszem, hogy Dragnea plakátkampányos hirdetőtáblákkal tűzdelte volna tele az országot, mint Orbán, aki ezáltal azzal fenyegette a magyarokat, hogy ő lesz az, aki a végén nevet”, fűzte hozzá.

A történész szerint, a FIDESZ támogatása nem is annyira nagy, mint amilyennek tűnik és választási sikerét a szavaztok megvásárlásának is köszönheti.”A FIDESZ a szavazati joggal rendelkező lakosság mintegy 35%-a támogatásának örvend. Az elsöprő támogatást (néha 90%-os arány) a szegény településeken szerzi meg a klientelizmusnak, a szavazatvásárlásnak köszönhetően, a nyomásgyakorlás és megfélemlités eredményeként”, nyilatkozta Balogh S. Éva.

A statisztikai adatok szerint a legutóbbi magyarországi parlamenti választásokon sok erdélyi magyar a FIDESZ-re, Orbán Viktor pártjára szavazott. Balogh szerint valószinüleg szavazathamisitásról is beszélhetünk. “Az erdélyi magyar közösség, szerintem, sokkal konzervativabb, inkább hajlik a jobboldal fele, mint a magyarországi magyarok. A FIDESZ mindig népszerűbb volt Erdélyben, mint a liberálisok vagy a szocialisták. Ezt a hajlamot erősitette a 2005-ös népszavazás a kettős állampolgárság megadásásról a diaszpórában élő magyaroknak, mely ellen a Gyurcsány Ferenc ellenkampányt inditott”, hangsúlyozta Balogh, megjegyezve: „Ami a külföldi szavazatokat illeti, senki sem tudja, hogy pontosan mennyi szavazatot kapott a FIDESZ, mivel nem létezik egy független szervezet, amely ellenőrizné a szavazás eredményét. Számomra gyanús, hogy a hirhedt kétharmados parlamenti többség a külföldön leadott szavazatok végső eredményétől fügött”.

Bukarest és Budapest közötti feszültségre utalva, a történész úgy vélte, hogy nem hiszi, hogy e feszültséget aktivan életben tartja  a magyar kormány a trianoni békeszerződés 100. évfordulójának évében. “Néhány hónappal ezelőtt azt hittem, hogy a budapesti kormány egy látványos show-t szervez e téma kapcsán, érzelmieffektusokkal színezve. De, amikor a kormány által támogatott, szélsőjobboldali honlap, a PestiSrácok által közölt cikkben egy újságiró megfenyegette Romániát, azt állitva, hogy elvette Erdélyt, a történészek általában negativan reagáltak és elmarasztalták azt, hogy az emberek nagyrésze nem ismeri a területek elvesztését megelőző eseményeket és úgy gondolják, hogy a magyarok többségben vannak az erdélyi városokban. Szerintem Orbán megértette, hogy az ilyen jellegű propaganda veszélyes lehet és mérsékelte az önsajnálatot és a körvonalazandó konfliktusos helyzetet”, összegezte Balogh S. Éva.

***

Balogh S. Éva 1956-ban, fiatal egyetemistaként hagyta el Magyarországot és telepedett le Kanadában. Első egyetemi diplomáját az ottawai Carleton egyetemről szerezte történelem szakon. Tanulmányait a neves amerikai Yale egyetemen folytatta, ahol a PhD diploma megszerzése után kelet-európai történelmet tanított. Leginkább a két világháború közti magyar bel- és külpolitikával foglalkozott, azon belül is a húszas évekkel. Balogh S. Éva az utóbbi években különös figyelmet fordított a magyar politikára és úgy döntött, hogy létrehozza az interneten megjelenő Hungarian Spectrumot, egy magyar politikával foglalkozó portált. Balogh S. Éva jelenleg a New Haventől nem messze lévő Bethanyban él.

Forrás: libertatea.ro

Forditotta: Székely Dénes

Foto:nepszava.hu

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.