0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

Magyarország egyre messzebb kerül az európai fősodortól, és még az sem lehetetlen, hogy idővel kiléphet az Európai Unióból is – ezt mondta egy interjúban Mikulus Bek európai ügyekért felelős cseh miniszter.

A tárcavezető elsősorban arról beszélt az interjúban: a cseh soros elnökség mindent megtesz azért, hogy az uniós energiaválságot kezelni tudják, de jelenleg nagyon megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, hogy mit kéne tenni. „Ha megkérdezek három szakértőt, akkor négy véleményt kapok arra vonatkozóan, hogy miként lenne a legjobb szabályozni a piacot” – vázolta a helyzetet Mikulas Bek.

A miniszter arról is beszélt, hogy sokan nem támogatják azt a javaslatot, miszerint egy árstoppal korlátozni kellene az orosz gáz árát, de nagyon megoszlanak a vélemények, és erről még pénteken tárgyalnak majd az uniós miniszterek. Mikulus Bek szerint voltak olyan államok is – például Olaszország –, amelyek az oroszokkal való megegyezést vagy tűzszünetet javasoltak – még akár Ukrajna területi veszteségeinek, meggyengítésének árán is.

A magyar, olasz és ciprusi kormány már idén májusban is támogatott egy ehhez hasonló javaslatot. A miniszter erről azt mondta, hogy ez a kisebbségi álláspont, de természetesen ezeket a nézőpontokat is figyelembe veszik. Végül hozzátette: biztos abban, hogy nem fognak egy biztonsági szempontból „kedvezőtlen fegyverszünetbe belemenni egy rövid távú gazdasági enyhülésért cserébe”.

Magyarországgal kapcsolatosan Mikulas Bek azt mondta: egyre nehezebb elérni azt, hogy az ország az „európai fősodor” része maradjon. Ugyanakkor kisebb pozitívumként értékelte, hogy nemrég egy megállapodás által sikerült elérni azt, hogy a magyar kormány ne vétózza meg az orosz oligarchák elleni szankciókat.

Mindemellett a politikus összességében borúlátóan nyilatkozott, és úgy fogalmazott: „Az Európai Unióban gyakran kemény tárgyalások zajlanak, ez több országnál is így szokott lenni. De Magyarország már nagyon messze került tőlünk.”

„Véleményem szerint a szakadék szélén állnak, és most el kell dönteniük, hogy vissza akarnak-e fordulni onnan, vagy inkább kockáztatnak és ugranak. Ebben az esetben bele sem akarok gondolni a következményekbe, mondta a miniszter iROZHLAS cseh rádiónak adott interjúban. Végül hozzátette: még Magyarországnak az Európai Unióból való kilépését sem tartja lehetetlennek e következmények vonatkozásában.

Forrás: index.hu

Foto:mandiner.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.