0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second

Az Európai Parlament csütörtöki plenáris ülése nagy többséggel megszavazta a Magyarországról szóló újabb jogállamisági jelentést, amely a 2021-2027-es európai költségvetésből Magyarországnak juttatott eurómilliárdok visszatartását javasolja az Európai Bizottságnak, közölte a  digi24.ro portál által idézett Reuters Hírügynökség.

A jelentés előterjesztője Gwendoline Delbos-Corfield, francia zöldpárti EP-képviselő, aki Judith Sargentini visszavonulása után vette át a feladatot.

„Évek után, most meg kell határoznunk, hogy mit történik Magyarországon. Eddig ezt elkerültük. Illiberális demokráciának neveztük, nehézségben lévő demokráciaként említjük, demokráciára hasonlító rendszerként emlegetjük, és nem véletlenül, mert úgy éreztük, hogy csapdába fogunk esni, akkor amikor bevalljuk, hogy Magyarország nem demokrácia” – fogalmazott Gwendoline Delbos-Corfield.

A jelentés szerint az uniós értékeket rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, amely többé nem tekinthető teljes demokráciának. Az európai parlamenti képviselők felszólították az Európai Bizottságot, hogy használja ki a rendelkezésére álló összes eszközt Magyarországgal szemben, különösen a jogállamisági kondicionalitást, jegyzi meg az inforstart.hu.

A képviselők szerint az EU határozott fellépésének hiánya hozzájárult a „választási autokrácia hibrid rendszerének” kialakulásához, vagyis egy olyan alkotmányos rendszerhez, amelyben a választásokat megtartják, de nem tartják tiszteletben a demokratikus szabályokat és normákat, hangsúlyozza az Európai Parlament.

A hazai baloldali képviselők valamint európai párttársaik kiálltak a jelentés mellett, amely a Magyarországnak járó uniós források visszatartását javasolja az Európai Bizottságnak, írja a  hirado.hu portál.

A nepszava.hu szerint gyengült a forint az EP-jelentés megszavazásának hírére

Az euró jegyzései érintették a 408-as szintet, a dolláré pedig megközelítették a 409-est.

A magyar miniszterelnök szerint harmadszor vagy negyedszer fogadnak el az Európai Parlamentben Magyarországot elítélő határozatot.

„Csak azért nem nevetünk rajta, mert már unjuk; ez egy unalmas vicc, harmadszor vagy negyedszer csinálják, hogy elfogadnak az Európai Parlamentben Magyarországot elítélő határozatot” – ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Belgrádban az Európai Parlament csütörtökön elfogadott, Magyarországról szóló jelentéséről.

Összeállította: Székely Dénes

Foto: ziare.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.