0 0
Read Time:1 Minute, 58 Second

csomortanyi-istvanSérelmezi a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), hogy Nagyvárad liberális városvezetése nem az RMDSZ, hanem a Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) helyi vezetőivel konzultált arról, hogy az önkormányzat kiket delegáljon a helyi tanintézetek vezető tanácsába, írta csütörtöki számában a Krónika napilap.

 Huszár István, Nagyvárad korábbi alpolgármestere, a városi tanács RMDSZ-frakciójának a vezetője a magyarság megosztási kísérleteként mutatta be a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az EMNP nagyváradi együttműködését. A várost a liberális színekben megválasztott Ilie Bolojan vezeti, és a 27 tagú nagyváradi önkormányzati testületben a PNL szerzett 18 mandátumot, az RMDSZ négyet, míg az EMNP nem jutott be a testületbe.    

 Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei szervezetének elnöke a Krónikának adott nyilatkozatában elismerte, hogy a PNL tőlük kért javaslatot, és el is fogadta az általuk nevesített személyeket az iskolák vezető tanácsaiba. Csomortányi gesztusnak tekintette a liberális kezdeményezést, mert – mint fogalmazott – a liberálisok “politikai bosszúból” megtehették volna, hogy az RMDSZ által javasolt korábbi vezetőket lecserélik románokra.

 Csomortányi kijelentette, hogy igyekeztek pedagógusokat és az iskolai menedzsmentben jártas szakembereket javasolni a tisztségekre, “nem pedig úgy, ahogyan azt az RMDSZ tette a múltban, amikor politikusokat delegáltak a tanintézetek vezető tanácsaiba”.

  Az EMNP Bihar megyei elnöke hozzátette, az elkövetkezőkben sem zárkóznak el attól, hogy együttműködjenek a liberális városvezetéssel.

 Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei szervezetének elnöke, botrányosnak nevezte a tanügyminisztérium által nemrég kibocsátott rendeletet is (5080 – 2016.08.16 számú rendelet), amely előirányozza, hogy a kisebbségek anyanyelvén működő oktatási egységek igazgatói és aligazgatói tisztségeinek megpályázásakor a szükséges okmányokon kivül egy olyan dokumentum is szükséges, amely igazolja, hogy a pályázó „ki kérte a parlamenti képviseleti szervezet véleményét”.

Ezzel kapcsolatosan Csomortányi István hirportálunk kifejtette: „“Még nem jelent meg a gyakorlati útmutatója ennek a törvénynek, de ha úgy fog zajlani, amint az hírlik, az nagy botrányt jelent. Gyakorlatilag az jelenti, hogy csak az lehet iskolai igazgató magyar tannyelvű intézményekben, aki megkapja a pártnak a jóváhagyását. Vagyis, aki nem szimpatikus az RMDSZ-nek az nem pályázhat a posztra. Ha igy lesz, ahogy most hírlik, akkor az nagyon botrányos”.

  Bihar megyében azért alakult – ki feszült viszony az RMDSZ és a PNL között, mert az RMDSZ a megyében a Szociáldemokrata Párttal (PSD) szövetkezett, és Pásztor Sándort választotta meg a megyei önkormányzat elnökévé, annak ellenére, hogy a testületben a PNL szerezte meg a legtöbb mandátumot.

  Az EMNP először vált tényezővé valamely erdélyi nagyváros helyi ügyeinek az intézésében.

Összeállitotta: Péterffy Tünde

Foto:www.kronika.ro

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.