0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

Állásfoglalásban reagált a Szatmár megyei magyar napilap megszüntetésének hírére a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) Igazgatótanácsa, mely szerint „jelentős csapás a romániai magyar sajtó szabadságára és ezzel együtt a szatmári magyarság anyanyelvi nyilvánossághoz, tájékozottsághoz való jogának megsértése”.

A MÚRE szerdai sajtóközleménye szerint a „Szatmári Friss Újsággal történtek „a közösség kudarca, a magyarság érdekeit képviselők szégyene, mig üzenete az, hogy át kell gondolni és újra kell  tervezni a romániai magyarság teljes médiastratégiáját”.

Balázs István, a Szatmári Friss Újság kiadója, a Friss Press Kft. igazgatója kifejtette, hogy az intézkedésre az energiapiac helyzetének romlása következtében folyamatosan növekvő papír- és nyomdaköltségek miatt volt szükség, írja a szerdán kiadott sajtóközlemény.

Az igazgató szerint a döntést nagyban befolyásolta, hogy a debreceni nyomda – ahol eddig az újságot nyomtatták – szeptember 5-től bezárja kapuit, és egy másik nyomdához való áttérés, plusz a papír 25%-os drágulás októbertől olyan kiadásokat irányzott elő, amelyek “az 5 000 példányszámú napilap esetében elviselhetetlenek lettek volna”.

A kiadó vezetője hangsúlyozta, hogy csak a „Szatmári Friss Újság” nyomtatott kiadása szűnik meg, az online felületen továbbra is gyorsabban és ingyenesen érhetik el az érdeklődők a Szatmár megyei híreket.

Az újság 33 éves fennállása alatt csaknem 10 000 kiadása jelent meg. Szatmár megye 344 000 lakosa közül a legutóbbi népszámláláskor 113 000 fő (34,7%) vallotta magát magyarnak.

Forrás: MTI

Foto: kronikaonline.ro

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.