0 0
Read Time:1 Minute, 7 Second

Palau, az alig 20 ezres, csendes-óceániai szigetcsoport lett a világ első országa, amely 2020. január elsejétől teljesen betiltotta a kereskedelmi forgalomban használható naptejek, napolajok, krémek használatát és értékesítését – írja a BBC.

A részben vulkanikus eredetű, részben korallzátonyokból álló 241 tagú szigetcsoport közül mindössze 12 szigeten laknak, de az ország erősen elaprózódva, így is 16 államra oszlik.

Kalandos történetű állam, saját néppel, nyelvvel, amely a történelem során tartozott Japánhoz, az Egyesült Államokhoz, Fülöp-szigetekhez, Új-Guineához, de sokszor volt önálló, legutóbb 1981 óta köztársaságként vívta ki függetlenségét. A kutatók már csak azért is szeretik, mert az ősi Palau teljesen matriarchális társadalom volt, az anya volt a családfő, és a legidősebb lány vitte tovább ezt a tisztséget.

Ma már szinte mindenki az idegenforgalomból, esetleg a kókuszdió-termesztésből él, így érthető, hogy a kis állam nagyon szeretné óvni búvárparadicsomait és korallképződményeit.

Az idei évtől kezdve az országban nem szabad használni és értékesíteni az oxibenzon-tartalmú kozmetikumokat.

A kutatások szerint évi több ezer ezer tonna naptej csapódik le a korallokon világszerte, amely pusztítja a korallokat is, de a zátonyok körül élő halfajok fiatal egyedeit is.

Korábban Hawaii, az Egyesült Államok szigetállama jelentett be hasonló intézkedést, a 2021-re ígért tiltásra máris több kozmetikai cég azzal reagált, hogy “minden mentes”, vagyis a korallokat nem károsító, de mégis védelmet jelentő napvédőszereket fejleszt ki.

Forrás:index. Hu

Foto:index.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.