0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Egy francia-norvég régészeti misszió késő ókori keresztény épületek maradványait tárta fel Egyiptom Nyugati Sivatagában, ami a régió V. századi kolostori életének vallomása, közölte szombaton az egyiptomi régiségügyi minisztérium, amelyről az Agerpres hirügynökség idézte AFP tájékoztatott.

„Az al Bahariya oázis Tell Janoub Kasr al Kouz telepén végzett harmadik ásatási kampány során a francia-norvég misszió több bazaltba épített, kőből és téglából faragott épületet fedezett fel”, áll a minisztérium közleményében.

Ez utóbbi megfelel “annak a hat körzetnek, ahol három templom maradványai, a szerzetesek cellái találhatóak, s melynek falain kopt konnotációjú rajzok és szimbólumok láthatóak, közölte Oussama Talaat, az iszlám, kopt és zsidó régiségek felelőse.

A misszió vezetője, Victor Ghica, az oslói MF norvég teológiai, vallási és társadalmi iskola professzora hozzátette, hogy 2020-ban “19 épületet és egy kőbe vésett templomot” fedeztek fel. Az egyház “falain vallási és bibliai görög feliratokat találtak, amelyek” a régió életének kolostori jellegéréről  és az V. századi szerzetesek jelenlétéről tanuskodnak”, magyarázta a szakember, aki a Bukaresti Egyetemen szerzett diplomát.

A misszióért felelős kairói Francia Keleti Régészeti Intézet honlapja szerint, a sivatagban, Egyiptom délnyugati részén elszigetelt, távol a római kor ismert településeitől, a keresztény aszkéták által látogatott hely a IV-VIII század között megszállt terület volt és az V., illetve a VI. század körül valószínűleg itt foly a legintenzívebb tevékenység.

Kairó jelentős régészeti felfedezésekről közölt az elmúlt hónapokban, és reméli, hogy ezek hozzájárulnak az idegenforgalom fellenditéséhez, hiszen a koronavírus-járvány súlytotta turizmus kulcsfontosságú ágazat Egyiptom számára, jegyzi meg az AFP.

Forrás: g4.media.ro

Forditotta: Székely Dénes

Foto:g4media.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.