0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

Ez év július 22-én a bukaresti törvényszék jóváhagyta a Gálfi Árpád polgármester alapitotta Székelyudvarhelyért Párt bejegyzését.

Gálfi Árpádot tavaly kizárták a Magyar Polgári Pártból (MPP), ezután határozta el, hogy függetlenként pályázik a következő önkormányzati választáson a polgármesteri posztra. Az új párt bejegyzését azért kezdeményezte, hogy támogatói bekerülhessenek a helyi tanácsba.

 A pártbejegyzést Koszta Attila, a helyi hulladékkezelő cég volt igazgatója támadta meg. A polgármester úgy tudja: szeparatizmussal és autonómiapártisággal vádolta az új pártot.

Koszta Attila abbóli meggyőződésből támadta meg a párt bejegyzését, hogy egy új helyi párt megosztja és megtéveszeti a választásokon a székelyudvarhelyi magyarokat. A maga részéről Gálfi úgy vélte, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetőit maga ellen bőszitette  azzal, hogy felbontotta a város számára előnytelennek talált szolgáltatói szerződéseket, amelyeket az előző két polgármester: Szász Jenő (MPP) és Zoltán Levente (RMDSZ) kötött meg és tartott fenn.

Ezek után Gálfi Árpád és szimpatizánsai tavaly decemberben bejegyezték a Tizta Kézzel Székelyudvarhelyért Mozgalmat és ez év január végén kérték a Székelyudvarhelyért Párt regisztrálását a bukaresti bíróságon, Románia egyetlen illetékes hatóságánál.

A bukaresti törvényszék elutasitotta Koszta Attila keresetét, mivel alaptalannak vélte, és elrendelte a Székelyudvarhelyért Párt bejegyzését. A törvényszéki döntés nem végleges, öt napon belül megtámadható.

Székelyudvarhelyen egyelőre ketten pályáznak a polgármesteri tisztségre: a függetlenként – vagy a párt hivatalos bejegyzése esetén a Székelyudvarhelyért Párt jelöltjeként – újrázni készülő Gálfi Árpád ellen az RMDSZ Derzsi Lászlót, a szövetség önkormányzati frakcióvezetőjét indítja.

A magyar vezetők széthúzásán túlmenően, megállapitható: a jogállam működéséről tanuskodik az, hogy bárki létrehozhat egy politikai alakulatot és ezáltal a szavazók több párt közül választhatnak. A Székelyudvarhelyért Párt létrehozása politikai gyógyulásra ad reményt, igy a romániai magyarok, akiket több szervezet és lider képvisel, azámithatnak arra, hogy ezek közül kerül olyan, aki az állampolgár javát szolgálja.

Összeállitotta: Székely Dénes

Foto:kronikaonline.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.