0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Az erdélyi magyar lapok szerint koalíciós partnerének üzent Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, amikor a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szombati zilahi kongresszusán burkoltan kormányzásra hívta az RMDSZ-t.

A meghívást a kolozsvári Krónika és a Szabadság napilap keddi számában közölt vezércikk írója is azonos módon kommentálta. A Krónika arra emlékeztetett, hogy a román kormánykoalíció kisebbik pártja, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) a Konzervatív Párttal (PC) történt egyesülés révén erősödött meg, de a párton belüli hatalmát megszilárdító Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök módszeresen leszámolt a Konzervatív Pártból érkező politikusokkal. Kizárta a pártból Daniel Constantint, a PC volt elnökét, és két másik politikusát. Utóbbiak bejelentették: új pártot hoznak létre, és emiatt fennállhat a veszélye, hogy az egykori PC további parlamenti képviselői csatlakoznak hozzájuk, ezzel pedig megroppanhat a koalíció viszonylag stabil parlamenti többsége – állapította meg a Krónika. “

A PSD ennek ellensúlyozására látná szívesen a kormányban az RMDSZ-t, illetve abban a reményben, hogy így a két év múlva esedékes államfőválasztáson sikerül a magyar szavazatok többségét megszerezniük a PSD jelöltje számára. No meg azért is, mert ha a magyar szervezet kormányon van, mindig hatékonyabban érvelhet Bukarest külföldön azzal, hogy Romániában példásan megoldották a kisebbségek problémáit, hiszen lám, a magyarok pártja is tagja az országot irányító kabinetnek” – fogalmazott az MTI idézte Krónika napilap.

A Szabadság vezércikkírója a koalíciós viszonyok alakulása mellett azt is leírja, hogy a korrupcióellenes tüntetések után Liviu Dragnea távolról sem látszik már olyan erőskezű vezetőnek, amilyennek a decemberi kormányalakítás idején tűnt. Ráadásul Dragneát két korábbi szociáldemokrata miniszterelnök, Victor Ponta és Adrian Nastase is bírálta. Helyzetét pedig továbbra is terhelik a büntetőjogi perek, amelyek miatt valószerűtlennek tűnik, hogy hosszú távon meg tudja őrizni pártja fölötti befolyását.

“A román pártok sem eltökéltek abban, hogy kormányra lépjenek az RMDSZ-szel, ugyanis a választások óta felerősödött a nacionalista-populista retorika Romániában is, éppen a PSD vezetőinek köszönhetően. Dragnea már vasárnap este kihátrált a >meghívás< mögül, és jelezte, hogy sokkal inkább a megyei együttműködések kiszélesítésére gondolt, amikor az RMDSZ és a PSD viszonyának szorosabbra fűzéséről beszélt az RMDSZ-kongresszuson” – írta keddi vezércikkében a Szabadság kolozsvári napilap, amelyet az MTI idézett.

Egyes erdélyi román napilapok szerint Liviu Dragneat nyilvánosan megalázta Semjén Zsolt magyar miniszterlenök-helyettes, aki nem tartózkodott bizonyos kijelentésektől a jelenleg legfontosabb román politikai párt elnöke előtt.

Szerkesztőség

Foto:Vajdaság Ma

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.