0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

A román külügyminisztérium elégedetlenségének adott hangot amiatt, hogy az uniós biztos Kolozsvárra érkezik, de nem látogat el Bukarestbe.

A román külügyminisztérium Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez intézett levélben tiltakozott  amiatt, hogy a hét végi, kolozsvári FUEN-kongresszusra hivatalos Navracsics Tibor EU-biztos nem készül ellátogatni a román fővárosba is.

A bukaresti diplomácia óriási hibát követett el az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) május 17-től Kolozsváron rendezendő kongresszusához való viszonyulásával, tartja Kelemen Hunor. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) zilahi kongresszusán tartott beszédében a szövetség elnöke megengedhetetlennek nevezte, hogy a külügy egyes meghívottakat megpróbált lebeszélni a részvételről. Ebbe a sorba illeszthető az a méltatlankodó levél is, amelyet Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság (EB) elnökének küldtek, és amelyben értetlenségüknek adtak hangot, hogy Navracsics Tibor, az EB kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa részt vesz a FUEN-kolozsvári kongresszusán, de Bukarestbe nem megy el. Kelemen „dühös zárójelként” megfogalmazott kritikája szerint a román diplomácia folyamatosan arra törekszik, hogy megakassza az erdélyi magyarság törekvéseit, azokat a nemzetközi közvélemény előtt rossz fényben tüntetve fel. A román rosszallás elsősorban arra vezethető vissza, hogy a FUEN az RMDSZ oldalán vett részt a kisebbségvédelmi európai kezdeményezés ügyé­ben az Európai Bizottság ellen indított perben, amelyet a felperesek nemrég megnyertek az Európai Unió Bíróságán. Románia a Minority SafePacket elutasító Európai Bizottság oldalán vett részt a perben.
Ha külpolitikai vezető lennék, nem hazudnám tele a fél világot, és nem állítanék valótlanságot a magyar kisebbség helyzetéről. Ha valóban értéknek tekintem a nemzeti kisebbségeket, ahogy azt a minap is nyilatkozta a külügyminiszter, az ő oldalukon állnék, mert nehezen fér össze az ezzel ellentétes cselekedet. Ha külügyi vezető lennék, párbeszédre hívnám a magyar kisebbség vezetőit, és nem számonkérném, ki mihez nyújt támogatást, miért keres velünk partnerséget, miért fogad bennünket, miért áll szóba velünk, miért küld képviselőt a rendezvényeinkre. Ha én lennék a külügy irányítója, a párbeszédet választanám, és nem az áskálódást” – fogalmazott az RMDSZ-kongresszus pulpitusán a szövetségi elnök.

A szociáldemokraták elnöke, Liviu Dragnea időközben „pontosította” az RMDSZ kormánytagságára tett zilahi meghívását. A Romania TV hírtelevízióban úgy fogalmazott, hogy csak helyi szintű együttműködést ajánlott, de a központi együttműködéstől sem zárkózik el, ha a koalícióban felvetődik ennek a lehetősége. Kelemen Hunor szerint az RMDSZ-t egyelőre nem foglalkoztatja a kormányra lépés kérdése, elsődleges céljának azt tekinti, hogy tartalommal töltsék meg a kormánypártokkal kötött parlamenti együttműködési megállapodást.

Forrás: Magyar Idők

Forditotta: Péterffy Tünde

Foto: PestiSrácok

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.