Éreznek a növények, képesek gondolkodni? – Lincoln Taiz növénybiológus szerint “a növényekben semmi nincs, ami összehasonlítható lenne az állati agy összetettségével”

Az eddigi tanulmányok szerint a növények ugyanúgy érezhetnek boldogságot, bánatot vagy fájdalmat, mint az állatok, és képesek gondolkodni és döntéseket hozni – olvasható a Science News hírei közt.

A növényi neurobilológiát 2006 óta kutatják komolyabban, amikor megjelent egy tanulmány a Plant Science tudományos lapban, amelyben azt bizonygatták, hogy a növények, habár nem rendelkeznek aggyal, hasonlóan kezelik az információkat, mint a kifinomult idegrendszerrel bíró állatok.

Lincoln Taiz nyugdíjba vonult növénybiológus döbbenettel fogadta ezt az elképzelést, és a témában folytatott kutatásokat, és azok bizonytalan eredményeit azóta is kétkedve szemléli. Taiz szerint annak az esélye, hogy a növényeknek tudata van, egyenlő a nullával, ezt pedig legújabb tanulmányában is igyekszik észérvekkel alátámasztani, ahogy a Plant Science augusztusi kiadásában is olvasható.

A kutató úgy vélekedik, a növényekben semmi nincs, ami összehasonlítható lenne az állati agy összetettségével.

Tény, hogy bizonyos növények képesek olyan viselkedésformákra, amely hasonlít az állatokéra. Egy sérült levél például vészjelzést tud küldeni a növény többi részének, illetve egyes példányok mérgező anyagok termelésével meg tudják akadályozni, hogy az állatok lelegeljék őket.

Taiz és kollégái szerint evolúciós szempontból sincs sok értelme annak a felvetésnek, hogy a növények tudattal rendelkeznek.

Az állatok agya azért fejlődött ki, hogy elősegítse az élelemszerzést, és ne ők váljanak azzá. A növények viszont a földben gyökereznek, és napfényre van szükségük az energiához.

Tehát a kérdés, hogy mi haszna lenne egy növénynek a gondolkodásból? Elég egy erdőtűzre gondolni, ami gyakori jelenség. Ha a növények valóban éreznének, át kellene élniük, ahogy hamuvá égnek, tehát ebből a szempontból sem állná meg a helyét az elmélet, összegezte Lincoll Taiz.

Forrás: hirado.hu

Foto:idokep.hu

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.