0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

A „Fiatal Szakácsok” elnevezésű főzőversenyre, amelyet  Székelyudvarhelyen szerveznek, 16 megye, valamint fővárosi román, magyar és más nemzetiségi tannyelvű iskolák diákjai kaptak meghívást.

A Fehér, Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Kolozs, Kovászna, Hargita, Hunyad, Máramaros, Maros, Szeben, Szatmár, Szilágy, Temes megyei és bukaresti diákoknak szóló versenyt a székelyudvarhelyi Septimia Hotels & SPA Resort szervezi, amely több éve támogatja azokat a rendezvényeket, amelyek révén a környékbeli diákokat a román nyelv elsajátítására ösztönzik.

A vetélkedőt a Visit Hargita, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség és a székelyudvarhelyi városháza szervezi.

A szervezők tájékoztatása szerint a vetélkedő célja, többek között, a fiatalok gasztronómia és az egészséges életmód iránti érdeklődésének támogatása, valamint Hargita megye gasztronómiájának országos szintű népszerűsítése és a kommunikációs nehézségek leküzdése.

Manuela Nicoleta Stîngă tanárnő, a román nyelv és irodalomért felelős szaktanfelügyelő elmondása szerint a projekt a kultúraközi kommunikáció előmozdításának és a multikulturális kompetenciák, illetve a nyelvi készségek fejlesztésének elképzeléséből indul el. Ezért is hívtak meg a diákokat Bukarestból és az említett megyékből, ahonnan a 2019-2020-as tanévben már részt vettek Székelyudvarhelyen a kisebbségnek rendezett Országos Román Nyelv és Irodalmi Olimpián.

„Ha a verseny idén sikeres lesz, és szerintem az lesz, akkor jövőre figyelmünket kiterjesszük Dobrudzsa térségére is, ahol – tudomásom szerint – több mint 20 kisebbség él”, fűzte hozzá Manuela Nicoleta Stîngă, megjegyezve: óhaja az, hogy ezek a gyerekek együtt legyenek, hogy megértsék: a sokféleség valójában összefog.

„Mindannyiunknak meg kell értenie, hogy nem vagyunk annyira mások; különbözőek vagyunk nyelvben, vallásban, népviseletben, de együtt alkotjuk a közösséget. Segítsük és tiszteljük egymást (…) Remélem,  hogy a nyelvi korlátokat sikerül leküzdeni és ez irányban már jó jeleket látok” (…), zárta szavait Manuela Nicoleta Stîngă.

A versenyen való részvételért az érdeklődőknek a marketing@septimia.ro e-mail címre egy kulináris receptet bemutató videófelvételt kellett elküldeniük, román nyelven. A videóval együtt a versenyzőknek el kellett küldeniük a részvételi lapot is, amely letölthető a septimiaresort.ro weboldalról.

A szervezők által kijelölt zsűri mind a 16 megyéből és Bukarestből kiválaszt egy magyar, egy román és egy más nemzetiségi kisebbséghez tartozó diákot (ahol esedékes), akiket februárban meghívnak  Székelyudvarhelyre hogy részt vegyenek a verseny döntőjében.

Forrás: ziarharghita.ro

Fordította: Péterfy Tünde

Foto: Agerpres

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.