0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

hatszegA bukaresti egyetem gondviselésében álló Hátszegvidéki Dinoszaurusz Geopark – Geoparc International UNESCO – székháza adott otthont a  Nevelés-fejlesztési Zöld Befektetési Bank növénymagok és kőzetminták alkotta  “kincstárának.

A “kincstár”-ban egyaránt fellelhetőek a Romániában termesztett paradicsomfajták vetőmagvai, aromás és a hagyományos háztartásban termesztett növények, illetve száritott növények, de ezek hasznosságára és termesztésük feltételére utaló információk is, valamint kőzetminták.

A helyiséget a Zöld Befektetési Bank projektje keretében rendezték be, amelyet a Helyi Cselekvés Erőforrásközpont Egyesülete (CRAL) ültett gyakorlatba a Geopark önkénteseinek és nagyköveteinek támogatásával. A nyár folyamán ők ültették el a Kertben azon növények nagyrészét, melyek magvait most kiállitották. A Kertet a tavaly hozták rendbe, ugyancsak egy projekt keretében. Az itt elért eredményeket és az önkéntesek részvételét a finanaszirozók a “Zöld Övezet” elnevezésű dijjal tűntették ki.

A Zöld Befektetési Bank  által gyakorlatba ültett projekt  célja az ökoiskolai oktatási-nevelési programok, úgynevezett modulok kialakitása a Geopark Hálózatához tartozó iskolák számára, lehetőséget teremtve ezáltal a tanulóknak, hogy közvetlen megfigyelés nyomán gazdagitsák ismereteiket, szakmai felkészültségüket a “Matematika és Tudományok”, illetve  az “Ember és Társadalom” terén. E nevelési modulokat három oktatási szinten: elemi, gimnáziumi és liceumi szinten hozták létre.

Ezenkivül, egyes bankintézmény mintájára, a Zöld Befektetési Bank is nyújt majd hitelekt a turistáknak, önkénteseknek és a különböző munkaműhelyek résztvevőinek, akik a kölcsönt a saját övezetükben termesztett nővény magok, a feltárt kőzetminták formájában, valamint a termésről készitett fotókkal törleszthetik, amelyeket a CRAL egyesület facebook közösségi oldalán közölhetik.

A projekt, a Zöld Övezet Program keretében, a  Partnerségért Alapitvány és MOL Románia finanszirozásának köszönhetően, a Hátszegvidéki Dinoszaurusz Geopark, a felsőszálláspataki elemi iskola, az Őraljaboldogfalva-i Gimnázium, a hátszegi “I.C. Brătianu” Kollégium és az Őraljaboldogfalva-i Nők Egyesülete közreműködésével valósult meg.

Forrás: : www.hateggeoparc.ro

Forditotta: Péterffy Tünde

Foto:Erdely.ma

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.