0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Hazai befektetők vásárolták meg idén a francia tulajdonban lévő marosludasi cukorgyárat és a cukorrépa-termesztők nagy örömére meg is nyitották azt.

Maros megyében több helyen van cukorrépa-termesztésre kiváló termőföld, így megéri ezzel foglalkozni, a gazdák szerint kifizetődőbb, mint gabonát termeszteni.

A gyár tulajdonosai több száz termelővel kötöttek szerződést, amiben az szerepelt, a gyár vállalja, hogy a termőföld széléről elszállítja a répát, feldolgozza és kifizeti. A gyár tulajdonosainak előzetes számításai szerint a leszerződött cukorrépát november 15-ig fel tudták volna dolgozni, és ehhez elegendő lett volna a támogatott áron vásárolt földgázuk. A papíron rögzítetteket azonban felülírta a valóság.

Mihaela Neagu, a gyár tulajdonosa a Ziarul Financiar gazdasági lapnak elmondta, hogy bár csak november 15-ig kellett volna nyitva tartsanak, ezt meghosszabbították 12 nappal, hogy minél több cukorrépát tudjanak feldolgozni. Értékelése szerint a leszerződött termény nagy részét átvették, és nem tudnak tovább nyitva tartani, hogy a gazdák behozzák a fennmaradó mennyiséget. Kiemelte, nekik két hónapos működésre elegendő kedvezményes árú földgázra volt szerződésük, és a munkások egy részét is csak erre az időszakra alkalmazták. Tizenkét nappal meghosszabbították a nyitva tartást, de már nem tudtak teljes kapacitással működni, és a gáz is jóval többe került, mint korábban, így 3000 lejes veszteséget eredményez minden nap.

A marosludasi cukorrépa-termesztők szervezete szerint a gondot részben az okozta, hogy az idei termés az átlagosnál nagyobb volt, így több időre volt szükségük a begyűjtéséhez. De a csaknem két hétig tartó esős időjárás sem kedvezett a munkálatoknak, hiszen több mint egy hétig nem lehetett a munkagépekkel a termőföldekre menni. Ezenkívül úgy értékelik, hogy a gyár vezetősége sem volt elég rugalmas, figyelembe kellett volna vennie, hogy vannak olyan napok, amikor nem tudják leszállítani a beígért mennyiséget az időjárás miatt.

Azt remélik, hogy jövőre az idei tapasztalatokra építve köthetnek majd szerződést és rugalmasabbak lesznek a gyár tulajdonosai is.

A marosludasi cukorgyár november 27-én, hétfőn zárt be, és a tulajdonosa szerint a leszerződött termés 99 százalékát feldolgozták.

Forrás: Székelyhon.ro

Foto: Székelyhon

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.