Helyi zászlók megalkotásáról és használatáról hozott törvényt a bukaresti képviselőház

mn_1426753267kepviselohazBE
Forrás:www.szatmar.ro

Nagy többséggel elfogadta a helyi zászlók megalkotásáról és használatáról szóló törvénytervezetet szerdán a bukaresti képviselőház, irja az MTI.

   Ennek értelmében a közigazgatási egységek – községek, városok, megyék – saját zászló megalkotását kezdeményezhetik, a települési vagy megyei tanácsban elfogadtatott zászlót azonban – a helyi címerekhez hasonlóan – a kormánynak is jóvá kell hagynia.

    A zászlókon szerepelhet a helyi címer, valamint a közigazgatási egység neve is. Ez utóbbit kisebbségi nyelven is fel lehet tüntetni ott, ahol az illető közösség teszi ki a lakosság legalább húsz százalékát.

    A törvény szerint két vagy több közigazgatási egységnek nem lehet azonos zászlaja. A helyi zászlók formája és mérete tekintetében a Románia zászlajáról szóló törvény rendelkezései az irányadóak. A helyi zászló jelképei és színe nem sértheti a román nemzeti jelképeket és nem tartalmazhatják más nemzetek jelképeit. A közintézményeken a helyi zászlót csak Románia és az EU lobogójával együtt szabad kitűzni.

    A törvény megsértése kihágásnak minősül, amit öttől tízezer lejig terjedő bírsággal sújtanak.

      A törvénytervezet hatályba lépéséhez csak Klaus Iohannis államfő aláírására van szükség.

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.