Oroszország bírálja Magyarországot a szélsőjobboldali ideológia miatt

orosz
Forrás: mno.hu

Stabil támogatói bázisa van Magyarországon a szélsőjobboldali ideológiának, írja az orosz külügyminisztérium egy friss jelentésében, amely az európai országokban jelenlévő neonáci fenyegetettséget elemzi. A Magyar Nemzet honlapja által idézett jelentés külön minősíti a Jobbikot is, mint olyan pártot, amely a romákra és zsidókra vonatkozó sértő szlogenjeiről ismert.

A jelentés több kritikát megfogalmaz. Ezek egyike, hogy szerintük Magyarországra jellemző a Hitlert követő Horthy Miklós rezsimjének dicsőítése, itt megemlítik, hogy 2013-ban Horthy-szobrot avattak a fővárosi Szabadság téren. Azt a vádat is megfogalmazza az orosz külügy, hogy az alaptörvény preambuluma szerintük igyekszik elhallgatni hazánknak a II. világháborúban viselt felelősségét. Kritizálják azt is, hogy a kormány szervei nem monitorozzák a szisztematikusan előforduló gyűlölet-bűncselekményeket, a rendőrség pedig – a jelentés szerint – nem tudja felismerni az ilyen típusú jogsértéseket. Megemlítik az Alkotmánybíróság 2013-as döntését is, amely eltörölte a náci és kommunista jelképek tilalmát. Az orosz külügy sorra veszi a legradikálisabb szervezeteket, mint a Vér és Becsületet, a Betyársereget vagy éppen a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat. Ez utóbbi kapcsán ugyanakkor azt is írják, hogy a jogi felelősségre vonás elkerülése érdekében átalakultak a sportok és patrióta mozgalmak hagyományait őrző szervezetté. A jelentés szerint ezen csoportoknak nincs jelentős társadalmi támogatottságuk.

Az orosz külügy említ pozitív lépéseket is az utóbbi időszakból, így például azt a parlamenti döntést, amely bűncselekménnyé minősítette a holokauszt tagadását. Kiemelik azt is, hogy büntetőjogilag is számon kérhetővé váltak a félelmet keltő szervezetek.

A Jobbik sajtószolgálata szerint „a jelentésben foglaltak tévedésből és tájékozatlanságból eredhetnek, annak stílusa és tartalma a nyugati, atlantista média hozzáállását és fogalomhasználatát idézi”. Közölték: a párt tiltakozni fog az orosz diplomáciai testületnél.

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.