0 0
Read Time:1 Minute, 48 Second

Az elmúlt évtizedben először fordul elő, hogy a korrupció nagyobb méreteket ölt a fejlett demokráciák szintjén is.

Az adatokat a Transparency International gyűjtötte össze és a korrupciós helyzetet elemző éves jelentésében mutatta be. Az elmúlt tíz évben először lehetett tapasztalni a korrupció jelenségének felerősödését az Európai Unióban és Nyugat-Európában.

A jelentés elkészítéséhez a Transparency International 180 országot és régiót elemzett és a korrupcióérzékelési index 0-tól 100-ig terjedő skálán értékelte az egyes államokat, ahol a 0 a legkorruptabb, a 100 a korrupciótól legkevésbé fertőzött ország. A szakértők az adatok elemzése után arra a következtetésre jutottak, hogy a világ legkevésbé korruptabb országok közé Dánia, Finnország és Új-Zéland tartozik.

„A regionális  Korrupció Érzékelési Index pontszámának csökkenése Nyugat-Európában és az EU-ban azt mutatja, hogy az európai kormányoknak komolyabban kell venniük a korrupció elleni küzdelmet és a jogállam tiszteletben tartását” – mondta Flora Cresswell, a Transparency International nyugat-európai regionális koordinátora.

A helyzet még aggasztóbbá válik, ha figyelembe vesszük, hogy a korrupcióellenes erőfeszítések a régió országainak több mint háromnegyedében stagnáltak vagy visszaestek. A jelentés szerint a legjobban teljesítő országok Dánia (90 ponttal) Finnország (87 ponttal) és Norvégia (84 ponttal). Az ellenkező póluson a legrosszabb teljesitményt nyújtott országok állnak, nevezetesen Magyarország (42), Bulgária (45) és Románia (46).

A régióban található 31 ország közül mindössze hat javított jelentősen pontszámán 2012-hez képest: Csehország (57), Észtország (76), Görögország (49), Lettország (60), Olaszország (56) és Írország (77). Míg Ausztria (71), Luxemburg (78), Svédország (82) és Nagy-Britannia (71) egyaránt visszaesett. Az Egyesült Királyság például a 2022-es 18. helyről 2023-ban a 20. helyre zuhant, ami 2012 óta a legrosszabb eredménynek számit. Ez azt jelenti, hogy a kutatás szerint Nagy-Britannia korruptabbnak tekinthető, mint Uruguay és Hong Kong.

A Transparency International jelentésben kitért az EU korrupcióellenes törvényjavaslatára is, amely elfogadása esetén az EU-n kívüli vesztegetést is inkriminálhatja. Egyébként az EU közelmúltbeli történelmének leggyakoribb korrupciós botrányai közé tartozik a tagországok bankjain keresztül történő pénzmosás, például Dániában (90), Németországban (78) és Svédországban (82). Az, hogy kormányaik kudarcot vallanak a bankok megfelelő felügyeletében, az egyik oka annak, hogy egy új pénzmosás elleni hatóság felállitásán dolgoznak a közösségi tömb szintjén.

Forrás: biziday.ro

Fordította: Székely Dénes

Foto: Krónika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.