0 0
Read Time:2 Minute, 8 Second
izsak
Forrás:www.maszol.ro

Székely Önrendelkezési Tanács (SZÖT) néven nemrég új szervezet alakult a Székelyföldön, amely a Székely Nemzeti Tanácshoz (SZNT) hasonlóan mozgalomként indul, s amelynek tagjai teljes mértékben elégedetlenek az Izsák Balázs vezette SZNT tevékenységével, amint ezt Csiby Károly, a mozgalom alapítója állitja.

Az új szervezet megalakulásáról kérdeztük Balázs Izsákot, a  SZékely Nemzeti Tanács elnökét, aki határozottan kijelentette, hogy nem tud e mozgalom megalalkulásáról és ennek alapitójáról sem.

Mint ismeretes, az SZNT október 24-én akciót szervezett, melynek keretében őrtüzekkel, fényekkel kivilágitotta Székelyföld határait. Gyergószentmiklóson a rendőrség lefoglalta a tüzifát, amelyet a helyi szervezők az örtűzhöz szállitottak Székelyföld határkivilágitásáért. Az incidenssel kapcsolatosan az SZT elnöke elmondta, hogy elszigetelt esetnek tartja a történteket. “Együttműködésünk a hatóságokkal – csendőrség, rendőrség – általában teljesen normális volt, például Lukafalván is, ahol én részt vettem az akción”, mondotta Balázs Izsák.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen érzéssel vettek részt az emberek az eseményen, az SZNT elnöke igy fogalmazott:

“Nagyon fontos megjegyeznünk, amikor ezt az eseményt vizsgáljuk: a Székely Nemzeti Tanács 2014 auguztus 1-én fogadott el egy olyan határozatot, amelynek az a lényege, hogy akkor jelent meg nyilvánosan a határközségek, sőt azon Székelyföldön kivüli települések listája, amelyek között húzódik a határ. Ezeket a határtelepüléseket Székelyföld Autonómia Statutúma is tartalmazza. Tehát, nem most találtuk ki.  Ezzel az akcióval sikerült felhivnunk a figyelmet és elinditanunk egy mozgalmat, amelynek az a célja, az értelme, hogy Székelyföld határtelepülésein tudatosodjon az, hogy  a község külső határai Székelyföld határai is, hogy nyelvi és kultúrális határ. Ha nagyobb összefüggésben nézem, ezeknek a körvonala – úgy mint egy ország esetében is – egy jelkép. Székelyföldnek egyik jelképe maga a körvonal. Azt lehet mondani, hogy mostanig ez volt a legnagyobb hatású és nagyszabású rendezvény, hiszen több tizezer emberben tudatosodott az akció lényege, oly módon, hogy részt is vettek, ott voltak, látták, emlékként örzik meg és úgy adják tovább, hogy pontosan tudják, hogy hol van az a határ, amit közigazgatási határrá akarunk tenni. Én ezt nagyon fontosnak tartom, nagyon fontosnak tartotta az Állandó Bizottság is, a SZNT is. Ebből a szempontból azt hiszem eredményes volt a rendezvény”.

A jövőbeli tervekről akciókról kérdezve, Balázs Izsák kihangsúlyozta:

“Az SZNT küzdelme folyamatos, nincs egy olyan megszakitottság, vagy egy olyan, hogy most végére értünk egy eseménynek és azon gondolkodunk, hogy mi legyen a következő lépés, mert  már eleve a helyzet olyan hogy nincs arra mód, hogy igy dolgozzunk.  Tehát, a meglévő feladatoknak a naptárszerinti ütemterve is elegendő munkát ró ránk, de azon felül is keressük az újabb és újabb lehetőségeket, hogy közelebb kerüljünk az autonómiához”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.