0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Székely Önrendelkezési Tanács (SZÖT) néven nemrég szervezetet alapítottak a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) bírálói. Mint Csiby Károly alapító elmondta, a Székely Önrendelkezési Tanács mozgalomként indul, és olyan embereket tud tagjai sorában, akik teljes mértékben elégedetlenek az Izsák Balázs elnök által képviselt Székely Nemzeti Tanács tevékenységével.

Ezzel kapcsolatosan megkérdeztük Borsos Gézát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) alelnökét, hogy mi a véleménye az új mozgalom, a Székely  Önrendelkezési Tanács létrehozásáról és hogyan reagálnak a más magyar szervezetek?

“A más magyar szervezetek ilyenkor, amikor egy új alakulat megjelenik mindig idegesek. A SZÖT megjelenését az tette szükségessé, hogy a SZNT feladta feladatát és letért a székely önrendelkezés útjáról”, magyarázta Borsos Géza.

Arra a kérdésünkre, hogy a SZÖT az SZNT ellenzékeként alakult-e meg, határozottan kijelentette, hogy az új szervezetet nem az SZNT belső ellenzéke hozta létre, majd megjegyezte:

“Nem vagyok tagja az új szervezetnek, csak szimpatizánsa, de egyetértek az általa megfogalmazott kritikával. A SZÖT azt a feladatot vállalja fel, amelyet az SZNT feladott:  az SZNT Izsák Balázs vezetése alatt már nem a székely nép önrendelkezési jogáért harcolt, hanem a székelyek kisebbségi jogait próbálta érvényesíteni”.

Arra a kérdésre, hogy milyen eszközökkel teszi magát ismertté a SZÖT és milyen eszközöket használ céljainak eléréséért, igy válaszolt:

“Én csak kivülállóként figyelem és amennyiben tudom támogatom ennek a mozgalomnak az eszmei részét, hogy azon az úton haladjon, amit most felvállalt. Ami pedig az eszközöket illeti, azt ők fogják majd megtalálni”.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint, hogyan reagál az SZNT az új mozgalom megalalulására, Borsos Géza így fogalmazott:

“Még nem volt alkalmam felmérni, annak ellenére, hogy alelnöke vagyok az SZNT-nek. Azt viszont elmondhatom,  hogy az utóbbi években nem nagyon volt olyan találkozónk, amelyeken vitáink lettek volna, vagy közös álláspontot dolgoztunk volna ki. Az SZNT  Állandó Bizottsága, mint döntés előkészitő fórum, gyakorlatilag nem működik. Az SZNT ma már néhány ember magánakciójaként működik”.

Megjegyzendő, hogy a Székely Önrendelkezési Tanács október 9-én Gyergyócsomafalván tartotta alakuló ülését, amelyen az alapító tagok elfogadták a szervezet alapító okiratát és alapszabályát.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.