0 0
Read Time:1 Minute, 47 Second

csigi_levente_tnA Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara elnöksége nemrégi kolozsvári ülésén úgy döntött, hogy bukaresti és budapesti irodát nyit a magyar-román gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében.

Hirportálunk ama kérdésére, hogy hol működtetett területi irodákat a Kárpátia MRKIK, Csigi Levente ügyvezető emondta:

Az elmúlt két évben a vegyes kamara öt irodát működtetett a Kárpát Régió Üzleti Hálózat keretében Kolozsváron, Nagyváradon, Szatmárnémetiben, Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön.Az öt erdélyi iroda mellett a KRÜH területi irodákkal rendelkezett a Kárpát-medence más országaiban is (Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Ukrajna, Szerbia). Az irodák feladata a kárpát-medencei gazdasági együttműködés elősegítése volt. 2014 végén az irodák működtetésére vonatkozó közreműködői szerződés érvényét vesztette, ennek következtében a KRÜH területi irodái bezárásra kerültek. A vegyes kamara a KRÜH irodák nyitását megelőzően is létezett, hiszen 2006 óta fejti ki tevékenységét Kolozsváron. Pillanatnyilag a vegyes kamara a kolozsvári iroda mellett Nagyváradon rendelkezik területi irodával.

Miért Bukarest és Budapest az új terjeszkedés célpontja?

Erdélyen kívül is van piac, a román piacra is be lehet törni, Bukarestben ráadásul nagyobb vállalkozások vannak, több a pénz. Szerintem ennek lesz eredménye, hiszen Magyarország számára Románia a második legnagyobb exportpiac. Hasonló módon a Romániából Magyarország fele terjeszkedő vállalkozásoknak is előnyt jelent egy budapesti iroda.

Ama érdeklődésünkre, hogyan működnek együtt Magyarország kolozsvári Főkonzulátusával, Csigi Levente így nyilatkozott:

Már régóta együttműködünk   a kolozsvári Főkonzulátussal, mi több hasonló együttműködési kapcsolatokat ápolunk a bukaresti magyar nagykövetség gazdasági szakdiplomatájával is.

Arra a felvetésünkre, hogy a magyarországi üzletemberek főleg Kolozs megyében fektetnek be – több mint 400 magyar tőkével rendelkező cég működik a megyében –  és miért nem terjeszkednek az ország más megyéiben is,  leszögezte:

Első lépésben azért próbálkoznak itt Erdélyben, mert az emberek ugyanazt a nyelvet beszélik, mint ők és könnyebben megértik egymást, de manapság a vállalkozásokat már más, Erdélyen kívüli megyékben történő befektetési lehetőségek is érdeklik.

Arra a kérdésre, hogy konkrétan miben segítik az üzletembereket, legyen az romániai vagy magyarországi, így válaszolt:

Amire felkérnek. Egyesek szolgáltatásaik értékesítésében kérnek segítséget, mások valamilyen terméket akarnak eladni és ennek megfelelő partnereket keresnek. Volt olyan román fél is, aki pálinkát akart vásárolni Magyarországról és megteremtettük rá a kapcsolatot. Tehát partnerkeresésben, kapcsolatteremtésben is segítünk, de szervezünk szakmai fórumokat, üzleti találkozókat is.

 Az interjút készítette: Balázs Magdolna

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.