Magyaroszág és Szlovákia – gazdasági nyítás Ázsia és Afrika felé

12361120-20050905_v2_peter-balaz
Forrás: hn.hnonline.sk

“Ázsiáról lemaradtunk, irány Afrika”

Miközben a magyar kormányt és a külgazdasági vezetést számos bírálat érte az úgynevezett keleti nyitás kapcsán, addig a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem professzora azt fájlalja, hogy Szlovákia erről lemaradt, írja a szlovákiai magyar hirportál felvidék.ma
Peter Baláž tanszékvezető egyetemi tanár aTASR szlovák hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta: véleménye szerint Ázsiában és a kínai enklávéban már késő lenne a szlovák vállalati aktivitást támogatni, esetleg Vietnamban, Indonéziában és a későbbiekben Kambodzsában, Laoszban és Bangladesben lenne némi tér Szlovákia számára.
Nem maradt más, mint hogy Szlovákia a befektetési tevékenységét a fekete kontinens felé irányítsa. Annak ellenére, hogy Afrika nagyon nehéz terep, a szlovák és cseh cégeknek komoly hagyományai vannak ott. “Ha megújítanánk azt, amit 30-40 évvel ezelőtt ott építettünk, az rendkívül előnyös fejlődési terület lehetne sok-sok szlovák cég számára” – mondta a professzor. Elsősorban Kelet-Afrika, különösen Etiópia lehet a legjobb célpont. “Valamilyen oknál fogva keményfejűen tartjuk az Európai Uniót, ahol pedig már minden kártyát leosztottak. A másik oldalon viszont ott van a harmadik országok kiaknázatlan szegmense, az afrikai kontinens, ahol csodás lehetőségeink vannak” – nyilatkozta Peter Baláž.
Ugyanakkor azt is hozzátette,  erre egyelőre sem ideológiailag, sem rendszerszinten nem vagyunk felkészülve.

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.