0 0
Read Time:2 Minute, 57 Second

Az utóbbi időben a romániai magyar szervezetek életében két fontos esemény történt, ugyanis december 22-én egyéni törvénykezdeményezésként iktatta a képviselőházban – a Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott – Székelyföld Autonómia Statútumát Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) Kovászna megyei elnöke, az RMDSZ-listán megválasztott képviselő. A Kulcsár által benyújtott tervezetet nem támogatta az RMDSZ-frakció más tagja, de Biró Zsolt, az RMDSZ Maros megyei képviselője, a Magyar Polgári Párt elnöke sem. A másik fontos mozzanatra ez év január 8-án, Kolozsváron került sor, amikor hárompárti egyezményt irt alá az RMDSZ, az MPP és az EMNP (Erdélyi Magyar Néppárt) az autonómia-koncepciók összehangolásáról, és ugyanakkor válallták a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott autonómia-tervezet alapját képező kritériumokat.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen esélye van az egyéni törvényjavaslatként iktatott székelyföldi autonómiatervezetet parlamenti vitára való bocsátásának, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke igy válaszolt:

Szeretném megjegyezni, hogy külön kell kezelni azt, hogy Kulcsár a Székelyföld Autonómia Statumúmát egyéni kezdeményezésként terjesztette be és másképpen azt, hogy más képviselőtársai nem irták alá a kezdeményezést. Ugyanakkor nem tekintem egyenértékünk azt, hogy nem támogatták. A frakció kifejezheti nemtetszését elhatárolódhat. Sokkal precizebbnek tartom azt, hogy Kukcsár egyéni törvénykezdeményezésként nyújtotta be, mint azt, hogy az RMDSZ-frakció nem támogatta. Azt, hogy milyen esély van arra, hogy parlamenti vitára bocsássák – nem tudok a román képviselők nevében nyilatkozni.  Azt viszont normálisnak tartanám, hogy induljon el egy parlamenti párbeszéd, ahogy az európai tanácsi határozat is tartalmazza azt, hogy az autonómia megvalósitása a többség és kisebbség között létező dialógus alapján történik. Nyilvánvaló, hogy mi a párbeszéd hivei vagyunk. Én egy változást remélek a demokrácia irányában, Romániában”.

Arra kérdésre, hogy hogyan értelmezhető az, hogy a Kulcsár Terza-József által benyújtott automnómiatervezetet az RMDSZ-frakció nem támogatta, de viszont a január 8-án aláirt közös állásfoglalásban vállalta az SZNT autonómiatervezetének alapját képező kritériumokat, az SZNT elnöke leszögezte:

 “Nem tartom bizonyithatónak, pontosnak a <nem támogatják> megfogalmazást.  Azt tudni kell, hogy az RMDSZ parlamenti képviselői az elmúlt 27 évben  soha nem mondták, hogy más   autonómiatervezeteket nem támogatnak. Egy képviselő egyéni kezdeményezést nyújhat be, nem kell azt a következtetést levonni, hogy a kollégák nem támogatták. Január 8-án én is részt vettem a közös állásfoglalás aláirásán, fontosnak tartottam, hogy lássam, hogy tudjam miről folyik az egyeztetés. Mi ezt az elvi megállapodást eredménynek tartjuk, még akkor is, ha nem tartalmaz határidőket vagy cselekvési programot. Voltaképpen olyan elvi alapokat rögzik, amelyekkel mindenki egyet ért és ez lesz   a következőkben a hivatkozási alap bármilyen további lépésre”.

Az SZNT jövőbeli terveiről az SZNT elnöke, Izsák Balázs elmondta:

“Az SZNT a Székely Szabadság Napjára és a Centenárium Évre készül. Ezek mind olyan akciók, amelyek láthatóak, nyilvánosak és a közösség érdekében akarjuk tenni. Több elképzelés van de már konkrétan eltudom mondani, hogy megkezdődőtt a munka a Székely Nemzeti Tanács 15 év dokumentumainak kiadására, amelyet én kulcsfontosságunak tartok, egyrészt, azért mert az SZNT 15 éves munkájáról van szó, mig másrészt azért akarjuk megjelenteni, hogy egyfajta garancia legyen arra, hogy a Székely Nemzeti Tanács jövőben sem tér el – függetlenül, hogy kifogja vezetni – attól az elvtől, amit a 15 év dokumentumai foglalnak össze. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy olyan rendezvényeket szervezezzünk, amelyek a Székely Nemzeti Tanács 100 evvel ezelőtti alapitótagjainak az emlékét erősiti. Itt beszélhetek Pál Árpádról vagy Jancsó Benedekről. Eljött az ideje annak, hogy tudatositsuk a székelységben, hogy a nemzeti örökseg része, politikai hagyaték, amit Jancsó Benedek munkássága jelent az utókor számára. Jancsó politikai öröksége meghatározza és befolyásolja a mi cselekvéseinket – ez eddig nem volt annyira látható és ezt szeretnők lálhatóvá tenni a centenáriumi évben”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:Bihari Napló

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.