0 0
Read Time:2 Minute, 16 Second

Az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nemrég közös állásfoglalást irt alá az autonómia-elképzelések összehangolásáról. Egyes román politikusok és politikai elemzők elég vehemensen reagáltak a megállapodás aláirására és a magyar sajtó is különböző véleményeket fogalmazott meg. Egyik napilap, például, vezércikkében azt írta, hogy a pártelnökök által aláírt dokumentum “több a semminél, de kevesebb az elvártnál. Előrelépés ahhoz képest, hogy a magyar pártok vezetői a közelmúltban csak a sajtón keresztül üzengettek egymásnak”.

Kérdésünkre, hogy hogyan kommentálja az emlitett lapvéleményt, illetve sikerül-e kialakitani a párbeszédet a többség és kisebbség között, Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke elmondta:

 “A rendszerváltozás után e három politikai erő, amely a magyarságot képviseli közös értékeket mutatott fel és ezek mentén próbált politizálni, még akkor is ha az elmúlt két és félévtizedben viták voltak arról, hogy konkrétan mit tett. Gondolom, hogy az illető lap kritikája arra utal, hogy vannak dokumentumok, akciótervek, kitűzött célok, amelyek mellé e három párt nem rendelt közös szerepet. Ami a román pártokkal való viszonyt illeti, szerintem ők nemcsak az autonómiáról való dialógust, hanem magát a párbeszédet utasitják el és ezzel, tulajdonképpen, magát a demokráciát utasitják el. A kérdés az, hogy mi mit kérünk és azok, akik tárgyalnak a román politikai vezetőkkel az asztalra teszik-e a kéréseket. Nem könnyű szerep, de nem lehetetlen. Ebben a megközelitésben az RMDSZ-nek van nagyobb felelőssége,  parlamenti párt lévén, mi csak részese vagyunk a folyamatnak. Mi a parlamenti választásokon önszántunkból hagytuk, hogy az RMDSZ maradjon a pályán és még akkor is, ha a Magyar Polgari Part két képviselőt adott, akik az RMDSZ listáján jutottak be a parlamentbe, az MPP saját maga határozta meg a kampányt. Tehát, ebben az összefüggésben az RMDSZ-nek memcsak a jelentősége nagyobb, de a felelőssége is. Én azt remélem, hogy nagyobb lesz a visszhangja a három párt összefogásának és az igazán fontos kérdésekben több alkalommal fogunk egyeztetni. A hárompárti megállapodás nem tartalmaz határidőket és akcióterveket. Mi ezt javasoltuk, de nem fogadta el sem az RMDSZ, sem az MPP”.

Arra a kérdésre, hogy hogyan készül az EMNP a centenáriumi évre, a párt elnöke megjegyezte:

“Már elkezdtük a párbeszédet az erdélyi románokkal. Már volt egy találkozó. Az elmúlt év végén, Nagyváradon tartottunk egy nagyon jó párbeszédet, a centenárium előkészületeiről, amelyen részt vettek román vezetők is, de mások is, például, Bukarestből meghivtuk Gabriel Andreescu politológust, Sabin Gherman újságirót, Nagyváradról, és ott volt Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere is. Azt gondolom, hogy lehet más hangot is megütni, meg lehet értetni a románsággal, hogy ami nekük öröm az nekünk szomorúság, de tiszteletben tartva egymást – közös nevezőre lehet jutni. Természetesen lesznek saját rendezvényeink is a centenáriumi évben, de ezt a megfelelő időben hozzuk nyilvánosságra”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:ebihoreanul.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.