0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

A múlt hónap 16-án aláírták a Maros-mezőségi gazdaságfejlesztési program támogatási szerződéseit, Magyar Levente, Magyarország külügyi államtitkára jelenlétében.

A Romániában a tavaly májusban kísérleti jelleggel elindított programban 521 pályázó vállalkozás és személy nyert összesen 1,5 milliárd forint támogatást a magyar kormány részéről, eszköz- vagy tenyészállat-beszerzésre, illetve mezőgazdasági területek telekkönyvezésére.

Megkérdeztük Kozma Monikát, a Pro Economica Alapitvány elnökét, hogy a szerződések aláirása után mi a kötelességük a nyertes pályázóknak?

A szerződési feltéleknek megfelelően az elmúlt két hétben a végső kedvezményezettnek be kellett nyújtania az alapitványhoz a megitélt támogatási összeg kifizetési kérelmét, a beszállitók számláit és befizetnie az önrészt. Gyakorlatilag azt tudom mondani, hogy ez 80%-85%-os arányban már ez elkészült, ami – véleményem szerint – azt mutatja, hogy a sok száz ember és a cégek is nemcsak a pályázatok iránt voltak érdekeltek,  de igyekeznek fegyelmezetten betartani a procedúrákat és segitenie az alapitványnak. Most ők azt igazolják, hogy az önrészt befizették, ezután következik a pályázatnak az a szakasza, amikor maga az alapitvány kifizeti a támogatási részt a beszállitónak, tehát nem a pályázóknak, hanem annak a cégnek, amelytől a pályázó behozta a számlát. A harmadik szakaszban, amire valószinüleg kora nyáron fog sor kerülni, ellenörizzük mind az 521 pályázó esetében azt, hogy megvásárolta-e amire pályázott.

Arra a kérdésre, hogy kiterjesztik-e e programot más régiókra, a Pro Economica  Alapitvány elnöke elmondta:

A tervek szerint e programot Székelyföldre, Hargita és Kovászna megyére tervezzük kiterjeszteni. A politikai döntés már megszületett, mindenki egyet ért azzal, hogy ezt jó lenne folytatni, viszont a technikai kivitelezést attól tesszük függővé, hogy hogyan tudjuk ezt a programot lebonyolitani, amiről valószinüleg a májusi-júniusi ellenörzés során meggyőződünk.  Tehát, kell lennie egy olyan precedensnek, tapasztalatnak, amely befolyásolja azt a politikai döntést, hogy érdemes folytani és kiterjeszteni e programot. A következő ellenörzést jövőben tarjuk és, természetesen, akkor fogjuk levonni annak a konklúzióját.

A Pro Economica Alapitvány honlapjáról értesültünk, hogy március elején gazdafórumot tartanak Mezőcsáváson.

Arra a kérdésre, hogy konkrétan miről lesz szó e fórumon és kik vesznek részt?, Kozma Mónika megjegyzete:

E fórum az országos RMDSZ-nek egy újfajta megközelitési módja a közvetlenebb kapcsolattartás kiépitésére az emberekkel. Indul egy párbeszéd sorozat az RMDSZ országos szervezésében, amikor tematikusan próbálunk különböző fórumokon helyt adni olyan beszélgetéseknek, ahol az RMDSZ országos vezetői, például, egy kisebb faluban is, mint amilyen Mezőcsáváson, találkozni tudnak a helyi gazdákkal és megtudják hallgatni a helyi igényeket és problémákat. De ahhoz, hogy  szakmai szintűek legyenek ezek a fórumok, amelyek lehetnek oktatással kapcsolatosak és egyébb tematikus fórumok, a cél az, hogy olyan szakembereket hivjunk meg, az országos RMDSZ-es politikusok közül is, akik valóban tudnak a kérdésekre válaszolni, illetve helyi szakértőket, akik a konkrét helyi kérdéseket tudják megvitatni. Például most Mezőcsáváson jelen lesz Tánczos Barna szenátor is és Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gaydák Egyesületének elnöke is, tehát ők olyan tapasztalt szakemberek, akik a konkrét kérdésekre is választ tudnak adni. Ugyanakkor jelen lesz a Maros megyei kifizetési ügynökség (APIA) és vidékfejlesztési ügynökség (AFIR) képviselői.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:Maszol

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.