0 0
Read Time:5 Minute, 27 Second

A kegyelmi botrány miatt egyre több gondja van a Magyarországi Református Egyház vezetőjének, Balog Zoltán volt lelkésznek, írja a magyarországi sajtó.

Balog állítólag kulcsszerepet játszott abban, hogy Novák Katalin államfő megkegyelmezett K. Endrének, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki segített eltussolni egy pedofíl bűncselekményt.

A Telex és a Direkt36 cikkei külön felhívták a figyelmet arra, hogy a botrány kirobbanása után Novák Katalin stábja megpróbálta megmagyarázni a kormányfőnek a kegyelmi döntést, azt állítva, hogy azt az államfő Balog Zoltán nyomására hozta meg.

A 444.hu portál szerint Balog Zoltán a kegyelmi döntés előtt, azaz 2023. április 23-án összehozott egy találkozót Novák Katalin és K. Endre felesége között.

A portál kormányzati forrásokból azt is megtudta, hogy Balognak vállalnia kell a felelősséget ezért az ügyért, ahogy azt Orbán Viktor is elvárja, akinek egykori emberi erőforrások minisztere egy ideig nemcsak bizalmasa, hanem lelkipásztora is volt.

A 444.hu szerint Balognak régióta ismeri K Endrét. A püspök nem reagált a portál megkeresésére, mivel a lap már több napja, hogy nem tudja elérni.

A püspök néhány órával azelőtt, hogy Orbán Viktor bejelentette a kegyelmi jogot korlátozó alkotmánymódosítást azt írta Facebook-oldalán: „Vonuljanak vissza néhány hétre, imádkozzanak, gondolkodjanak, olvassanak és írjanak Isten békéjében. Micsoda ajándék!”

Magyarország Parlamentje 2022. március 10-én választotta meg Novák Katalint, aki Magyarország első női köztársasági elnöke lett. Novák Katalin, aki korábban család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, valamint a FIDESZ alelnöke volt, K. Endre megkegyelmezése után kirobbant botrány miatt volt kénytelen  távozni az elnöki tisztségből.

Ki az, aki a magyar államfő lemondásához vezető kegyelmi döntés mögött áll?

Novák Katalin szombaton bejelentette lemondását, az egyre növekvő nyomás hatására, azt követően, hogy megkegyelmezett egy gyermekotthon igazgatóhelyettesének,  akit szexuális zaklatás eltusolása miatt itéltek börtönbűntetésre. A források szerint egy püspök hatással van Novák Katalinra.

​A döntés mögött állitólag Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház vezetője áll, aki, egyes források szerint, meggyőzte Novák Katalin államfőt, hogy kegyelmezzen meg egy gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, akit főnöke, a központ igazgatója cselekedeteinek eltitkolása miatt ítéltek börtönbűntetésre. Kormányzati források szerint a gyermekotthon igazgatója 2004-2016 között több fiút szexuálisan bántalmazott, közölte a Hotnews az RTL tájékoztatására hívatkozva.

Balog Zoltán 2012-ben és 2018-ban miniszteri tisztséget töltött be és Novák Katalin tanácsadója volt, de ugyanakkor a magyar köztársasági elnök politikai pályafutása alatt bizalmasa és mentora is volt.

Az Orbán-kormány egy korábbi magas rangú tisztviselője Novák környezetéből úgy értesült, hogy Balog volt az, aki arra biztatta a köztársasági elnököt, hogy K. Endrének kegyelmet adjon.

Egyes források szerint a kegyelmi botrány kirobbanásakor Novák Katalin hívatali kollégái, mi több, Orbán Viktor miniszterelnök csapata is magyarázatot kért Balogtól. A püspök azzal védekezett, hogy ez nem az ő személyes döntése. Ám, Balog személyesen ment be az államfő hívatalába a döntés végett. Balog az elnökségi tanácsadó testület tagja, de befolyása van Novák Katalin döntéseire, hivatalos beosztásán túlmenően. “Kati bármit megtenne érte” – vallották az RTL forrásai.

Balognak nem volt semmilyen nyilvános reakciója, és nem válaszolt a média kérdéseire sem a botrány kirobbanása után. Ő már korábban belekeveredett a botrányba, hiszen 2016-ban állami kitüntetést javasolt a gyermekotthon pedofília miatt elítélt igazgatójának.

“Tévedtem…. Ma van az utolsó nap, amikor elnöki minősgemben beszélek” , mondta Novák Katalin az állami televízióban sugárzott beszédében, amelyet a Reuters is közölt.

“Elnézést kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden áldozattól, akiknek az volt a benyomása, hogy nem támogattam. A gyerekek és a családok védelme mellett vagyok, voltam és maradok”, tette hozzá a volt családügyi miniszter és Orbán Viktor konzervatív miniszterelnök közeli munkatársa.

Percekkel a köztársasági elnök beszéde után Orbán Viktor másik szövetségese, Varga Judit is bejelentette “visszavonulását a közéletből”, amiatt hogy igazságügyi miniszterként egyetértett az elnöki kegyelemmel. Varga Judit miniszteri posztjáról  a tavaly nyáron mondott le az európai parlamenti választási kampány vezetése céljából. „Lemondok parlamenti képviselői mandátumomról és nem leszek a FIDESZ EP-listavezetője sem”, közölte Facebook-bejegyzésében.

Reagált a botrányra a Tiszántúli Református Egyházkerület is

​Megjegyzendő, hogy a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Fekete Károly, kétszer is lemondásra szólította fel Balog Zoltánt, – derült ki Fekete Károly püspök által a Népszava laphoz is eljuttatott körlevélből.

E szerint Fekete Károly első ízben a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatalában kedden tartott szimpátiaszavazáson kérte lemondását, amelyen Balog Zoltán elmondása szerint 86 százalékos többséget szerzett, s erre hivatkozva nem mondott le zsinati elnöki tisztségéről. Mostani közleményében pedig azt írta, ma telefonon beszélt Balog Zoltánnal és ismét megkérte, hogy mondjon le. „Bízom abban, hogy egyházunk egységét szem előtt tartva, egyeztetve az elnökségi tanács tagjaival, ezt hajlandó lesz megtenni” – írta a tiszántúli egyházkerületi püspök. Ezt követően mértéktartást kért Balog Zoltán döntéséig, s hozzátette, reméli, a böjti időszak elősegíti mindenkinek a „személyes és közegyházi önvizsgálatot”.

Balog Zoltán széke azt követően kezdett inogni, hogy kiderült, tanácsadóként kulcsszerepe lehetett abban, hogy Novák Katalin köztársasági elnök aláírja annak a Kónya Endrének a kegyelmi kérvényét, aki igazgatóhelyettesként falazott a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon pedofil igazgatójának.

A püspöknek ennek ellenére jelenleg esze ágában sincs lemondani, sőt, nyilatkozatában inkább minden felelősséget az ügybe belebukó köztársasági elnökre hárított, aki egyébként politikai pályafutása alatt gyakorlatilag mentoraként tekintett a korábbi humánerőforrás-miniszterre. – Minden reformátustól bocsánatot kérek, de arról, hogy ennek milyen következménye legyen egyházunkban,  nem a média, nem az ellenzék, nem a kormány dönt, hanem kizárólag a választott egyházi tisztségviselőink – célzott a lemondásáról szóló hírekre Balog Zoltán.

Balog Zoltán döntése hívői körben felháborodást váltott ki, de a lelkészek között is akadt, aki szembefordult vele: Csűrös András és Tar Zoltán lelkipásztor bejelentette, átadja a fizetés-kiegészítésüket a bicskei áldozatoknak mindaddig, amíg Balog Zoltán le nem mond.

A Magyar Katolikus Egyház is megszólalt a kegyelmi botrányban

A pedofilbotrány tematizálja a közéletet és a hitvilágot is, ezért az index.hu portál megkereste a Magyar Katolikus Egyházat is hogy kikérje az álláspontját az ügyben.

Válaszában a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata hangsúlyozta: a kegyelmi döntés az Apostoli Szentszékkel vagy a szentatyával és a katolikus egyházzal való egyeztetés nélkül született, hiszen ahhoz nem is szükséges az egyház véleményének kikérése. Balog Zoltán szerepével nem foglalkoznak, az ő ügye a Magyar Református Egyház illetékességi és felelősségi körébe tartozik.

A pedofíliával kapcsolatban viszont határozott állásponton van az MKPK.

A Magyar Katolikus Egyház álláspontja ifjúság- és gyermekvédelmi kérdésekben teljesen egyértelmű: ahogyan a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia korábban is hangsúlyozta, úgy most is megerősíti, hogy a gyermekek bántalmazása, az ellenük elkövetett visszaélés súlyos bűn és bűncselekmény, történjék az bárhol. A Magyar Katolikus Egyház szervezetei minden tudomásukra jutott esetben a Vatikánnal együttműködve a világinál szigorúbb szabályok alapján folytatják le vizsgálatukat.

Közölték továbbá, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából az általa fenntartott Katolikus Pedagógiai Intézet néhány éve nemzetközi együttműködésben elindított egy gyermekvédelmi, prevenciófókuszú szervezetfejlesztési programot katolikus oktatási-nevelési intézmények számára.

Forrás: G4Media/adevarulro/nepszava.hu/index.hu

Szerkesztette/fordította: Balázs Magdolna

Foto: Index.hu/EuroŞtiri

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.