1 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Bekérették a horvát külügyminisztériumba Magyarország zágrábi nagykövetét kedden, hogy adjon magyarázatot Orbán Viktor miniszterelnök azon kijelentésére, miszerint „Magyarországnak is lenne tengere, ha nem vették volna el tőle.”

A kormányfő a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában elfogadhatatlannak nevezte az Oroszország ellen bevezetni kívánt uniós olajembargót, kijelentve: az felér a magyar gazdaságra ledobott atombombával.

A miniszterelnök kifejtette:    és természetesen, akinek van tengere, és vannak tengeri kikötői, az hajókon tud szállítani olajat a világ bármely pontjáról, de vannak országok, amelyeknek nincsenek tengerei, nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket, de nincsenek jelen pillanatban, ezért Magyarországra orosz vagy bármilyen fajta olaj kizárólag csak csővezetéken érkezhet, a csővezeték egyik fele Oroszországban, egyik vége Oroszországban van, a másik pedig Magyarországon.

A horvát külügyminisztérium szerint az ilyen kijelentések szükségtelenül rontják a két ország jó baráti viszonyát.

Horvátország elítéli a magyar miniszterelnök kijelentését– írta a tárca közleményében, hozzátéve, elítélnek minden területi követelést a szomszédos államokkal szemben.

A magyar reakcióra sem kellett sokat várni. Menczer Tamás szerint a horvát külügyminisztérium valamit félreértett.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára Facebook-bejegyzésében azt írta: „miniszterelnök úr egy történelmi tényt említett.”

Reméljük, hogy horvát barátaink nem ülnek fel a sajtó hisztériakeltésének, és folytathatjuk közös munkánkat az együttműködés fejlesztése érdekében– tette hozzá.

Talán nem érdektelen megjegyezni, hogy Potápi Árpád János, a Miniszterelnöki Hivatal nemzetpolitikáért felelős államtitkára a napokban Facebook-oldalán posztolt egy,  Nagy-Magyarországra utaló üzenetet tartalmazó fotót, amely felborzolta a kedélyeket. A fénykép Horvátországban készült, míg az üzenet így hangzik: „Fiume. Az egykori Magyarország legnyugatibb pontja”.

Forrás: 24.hu

Székely Dénes

Foto: 24.hu/Potápi Árpád János Facebook-oldala

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.