0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Amennyiben a jelenleg Moszkvában élő Kovács Béla részt vett volna a tárgyaláson, le is tartóztatták volna.

Öt év letöltendő fegyházbüntetésre ítélte és tíz évre eltiltotta a közügyek tárgyalásától a Kúria Kovács Bélát, a Jobbik volt EP-képviselőjét kémkedés, költségvetési csalás és magánokirathamisítás miatt.

A sajtó által idézett vádirat szerint, 2012 és 2014 között Kovács Béla „az orosz érdekek javára és az uniós politika gyengítéséért”, valamint az orosz katonai hírszerző szolgálatnak (GRU) dolgozott.

Kovács Moszkvából követte a kémkedési ügy végkifejletét. Korábban azt mondta a lapnak, „nem biztos, hogy munkahelyéről elengedik a Kúriára, pedig szeretne ott lenni a tárgyaláson, hogy bebizonyíthassa, nem kém”. Végül nem jött el Budapestre, így távollétében mondták ki a jogerős ítéletet, amely szerint Kovács a büntetés kétharmadának letöltése után helyezhető csak szabadlábra. Megjegyzik: szinte borítékolható, hogy Kovács nem fog bevonulni a fegyházba, így várhatóan majd nemzetközi körözést kell kiadni ellene.

Kovácsot korábban az Európai Unió kárára elkövetett költségvetési csalással és az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel vádolta meg a Központi Nyomozó Főügyészség. A vádirat – és vélhetően az ítéleti tényállás – szerint a képviselő 2012 és 2014 februárja között a budapesti nagykövetségükön fedésben dolgozó orosz katonai hírszerzőknek adott át információkat egyebek között energetikai ügyekkel, az EP-választásokkal, a magyar belpolitikai helyzettel és a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban.

A vádirat szerint Kovács Béla operatív feladata volt az is, hogy olyan politikai csoportosulást hozzon létre az EU-ban, amelynek célja az unió politikájának gyengítése Oroszország hatalmi érdekeinek megfelelően.

A per első fokon még nagyrészt nyílt ülésen zajlott, aztán a vége felé, a kémkedés vádjának tárgyalásakor már zárt tárgyalást rendelt el a bíró. Ekkor már a nemzetbiztonságot, illetve a partnerszervezetek titkait védték a nyilvánosságtól. Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla, majd harmadfokon a Kúria is zárt ajtók mögött tárgyalt, és csak az ítéletek rendelkező része volt nyilvános, az ítélet indoklása már nem.

Forrás: nepszava.hu

Foto: hvg.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.