Kezdeményezés arra vonatkozóan, hogy ne legyen kötelező az államnyelvi vizsga a kisebbségi diákok számára

– Interjú Mezei Jánossal, a Magyar Polgári Párt elnökével –

A Magyar Polgári Párt (MPP) törvényjavaslatot nyújtott be az elmúlt hét végén a Parlamentben az okatási törvény módositására, ugyanis véleménye szerint a magyar diákok diszkriminálva vannak azzal, hogy a hatodik osztály végén, a kötelező felmérőn, és a nyolcadik osztály végén, a képességi vizsgán, román nyelvből és magyarból is kell vizsgázniuk, mig az érettségin román nyelvből és  irodalomból. A tervezett törvényjavaslatban az MPP azt kéri, hogy ugyanannyi tantárgyból vizsgázzanak a magyar gyermekek is, mint a románok. Egyszóval ne legyen kötelező az államnyelvi vizsga a kisebbségi diákok számára.

A törvényt módositó szándékról Mezei Jánost, az MPP elnökét kérdeztük:

„A magyar diákoknak nyolc tantárgyból – a románból kért irásbeli és szóbeli vizsgával együtt -, mig a román társaiknak hat tantárgyból kell vizsgázniuk, igy magától érthető, hogy a hatalyos  tanügyi törvény diszkriminálja a romániai kisebbségi diákokat.

Ha azt nézzük, földrajzból, történelemből vagy biológiából a diák nem érettségizik, ami nem azt jelenti azt, hogy nem tudja a földrajzot, a biológiát vagy akár a történelmet. A tanulónak végig kell mennie az oktatási rendszeren és amennyire nem éri el a IX-ik, X-ik vagy XI-ik osztály végén az átmenő jegyet – meg kell buktatni. Úgyhogy, igazából a tanárokon van a hangsúly, nekül kell szigorúbban vegyék, ha azt akarják, hogy a magyar gyermekek elsajátitsák a román nyelvet. Tervezetünkben még van egy javaslat is, ami csak javaslatként fogalmazódott meg, mely szerint minden egyes érettségire készülő diáknak meg kell szereznie – kötelező módon – legalább a középfokú képesitést román nyelvből, ellenkező esetben nem vehet részt az érettségi vizsgán. Ugyanigy, a magyar tannyelvű iskolában járó román diáknak is – aki  érettségire akar jelentkezni – le kell tennie az alapfokú nyelvvizsgát magyarból. Szerinem egy demokratikus államban ez lenne a járható út, egy lehetőség mindenki számára”.

Arra a kérdésre, hogy a törvényjavaslatot miért irta alá csak egy magyar politikus, és az RMDSZ képviselői miért nem voltak hajlandóak aláirni, Mezei János megjegyezte:

„Azért, mert együttműködési megállapodást kötöttek a kormánnyal és emiatt nem teszik a dolgukat úgy, ahogy kellene. A Magyar Polgári Párt próbál lépéseket tenni, próbál lehetőségeket teremteni. A többi magyar politikusok, sajnálatos módon, elzárkóznak és ez rettentően felháboritó, mivel 30 éves politizálás után nem tudunk együtt lépni, nem tudunk egy magyar igényt megvédeni, nem tudjuk az érdekeinket képviselni és nem tudjuk azokat a lehetőségeket megteremteni a magyar diáknak, hogy itthon maradhasson és a felvételinél ugyanúgy induljon, mint román diáktársa”.

Arra a kérdésre, hogy ilyen körülmények között a törvényjavaslatnak milyen  esélye lesz, az MPP elnöke elmondta:

„Szerintem ezzel a törvényjavaslattal elinditottunk egy gondolkodási folyamatot, egy vitát és úgy gondolom, hogy ez a vita eredményt fog hozni, ha nem holnap, akkor holnap után. Mi, a Magyar Polgári Párt, nem fogjuk hagyni, minden olyan lehetőséget meg fogunk ragadni, amely hosszú távon biztositja az esélyegyenlőséget a magyar diákok számára is. Ezért latba vetjük minden politikai súlyunkat, azokat a politikai eszközöket, amelyek rábirják majd a későbbiekben a politikai döntéshozó szerveket, hogy ezt a törvényt is életbe iktassák. Reménykedek abban is, hogy nemcsak itt, hanem az Európai Unióban is találunk támogatókat erre, olyan embereket, akik a normalitás és az esélyegyenlőség hivei. Elsősorban meg kell változtani a mentalitást. Volt egy kommunizmus, azt tőléltük, megmaradtak az emberek, ahogy megtudtak maradni, aztán jött egy agymosás. Szerintem ezt az állapotot meg kell állitani és új lehetőségeket kell teremteni, hogy az emberek gondolkozhassanak, merjenek lépni és ne másodrangú állampolgárokként éljenek itt, Romániában, hanem egyenlő rangú állampolgárokként. Ezzel a kérdéssel most bővebben nem akarok fogalkozni, mivel most kampányban vagyunk más dolgokra kell összpontositanunk, de a választások után visszatérünk és hangsúlyosabban fogunk foglalkozni e kérdéssel. A más magyar politikusokkal is le kell ülni és megvitatni e javaslatot, nem lehet arroganciával kezelni ezeket a dolgokat, az RMDSZ-nek is be kell látni, hogy lépnie kell és tennie kell azokban a feladatokban, amelyeket felvállalt ezelőtt 30 évvel”.

E téma kapcsán hasonlóképpen nyilatkozott Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei képviselője is, pontosabban azt, hogy most a választási kampányra  összpontositanak,  de a kampány végeztével válaszol erre a kérdésre.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:Szabadsag.ro

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.