0 0
Read Time:10 Minute, 11 Second

Frank Liu, vagyis eredeti nevén Liu Chi-jen igazi világpolgár, a Kaliforniában és Tajvanon végzett üzletember fő erőssége mindig is a kapcsolatépítés és a fundraising, vagyis a pénzfelhajtás volt.

Frank Liu nagyon beleszeretett Magyarországba és kitűnő kapcsolatokat ápol a magyar hatóságokkal. A jó kapcsolatápolás jegyében a tajvani üzletember egyes szervezeteket is támogat. Így történt ez a  „Magyar Tehetségekért Határtalanul” Alapitvány esetében is, amikor 2019-ben a Probillion Limited cég, amely Frank Liu nevéhez köthető, 320 millió forintot adományozott az alapítványnak.

Több magyar médiafelület is közzétett egy nagyszabású újságírói ankétot, mely szerint Frank Liu adományának legfontosabb része a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítványhoz kellett volna eljuttnia, azonban Kövér Lászlóhoz, a  magyar Országgyűlés elnökéhez közel álló személyek tulajdonitották el, a legszembetűnőbb  Kövér László kabinetfőnökének, Veress Lászlónak az esete lévén.

Frank Liu, a leggazdagabb magyar állampolgár, a közelmúltban jó kapcsolatot ápolt az erdélyiekkel is, ugyanis a koronavirus elleni küzdelemben egymillió védőmaszkot adományozott tavaly májusban.

De lássuk közelebbről, hogy mi az, ami ennyire elragadtató Frank Liu személyében. Ebben az Index.hu portál összefoglalója segít.

Frank Liu, a leggazdagabb magyar különös története Kövér Lászlóval

Frank Liu remek kapcsolatban van Kövér László házelnökkel. Korábban már megmentette a Pápai Húst, most pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pallas Athéné alapítványától vett egy méretes ingatlanprojektet. Fordulatokban gazdag történet egy immár magyar állampolgársággal bíró üzletember hazai szárnypróbálgatásairól.

Csányi Sándor vagy Mészáros Lőrinc? Ki lehet most a leggazdagabb magyar? Határozottan állíthatjuk, hogy egyikük sem. Van ugyanis egy magyar állampolgár, Frank Liu, akinek a vagyonáról ugyan nincsenek pontos adataink, de ismerői szerint az 1,5 milliárd euró felett diszponáló magyar éllovasokkal szemben többszörös dollármilliárdos. Róla szól ez a történet.

Vízilabda Sanghajban

2017 júniusában Kövér László, az Országgyűlés elnöke ellátogatott Kínába. A delegáció körül rendre felbukkant egy amúgy tajvani, de Kínát remekül ismerő üzletember, Frank Liu. A sanghaji program részeként a sportrajongó Kövér László megnézte a női vízilabda-világligában a Kína–Magyarország mérkőzést (6-16), és lelkesen tapsolt a magyar góloknál. Az amúgy nem kifejezetten sportkedvelő Frank Liu pedig azonnal elkezdett szervezkedni, gesztust szeretett volna gyakorolni. És a cége hamarosan 250 ezer dollárral támogatta meg a magyar pólót.

Frank Liu ekkor már jól ismerte Kövér Lászlót, sőt a házelnök szülővárosában, Pápán már megmentette a Pápai Hús nevű, nem éppen stabil „sonkás” céget.

Aztán Liu úr a Magyar Fejlesztési Bankkal is közös alapot gründolt, majd a napokban egy hatalmas, Váci úti városfejlesztési projektbe vásárolt bele, ahol az eladó, az MNB alapítványait kezelő Optima-csoport volt.

Az Index.hu újságírói sok emberrel beszéltek Frank Liuról, és a kialakult kép összességében kifejezetten pozitív lett. Noha személyesen nem sikerült vele beszélni, de egy hosszú távon gondolkodó, az amerikai tőkepiacon szocializálódott, tájékozott és szimpatikus üzletemberről hallottak, akinek speciális üzleti elképzelései vannak részben Magyarországgal, részben Kínával kapcsolatban.

Tajvan és Magyarország

Tajvan és Magyarország között speciális a diplomáciai kapcsolat. A két országban kirendeltség-vezető titulussal működnek a „kvázi nagykövetek”, de nagykövetnek azért nem lehet nevezni őket, mert Kína megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat minden országgal, amelyik nagykövetet delegál Tajvanra.

Székely Levente magyar diplomata (és hegedűművész) még aktív tajvani kirendeltség-vezető volt, aki olykor meghívott helyi üzletembereket a magyar rezidenciára. Finom magyar falatokkal és remek borokkal kínálta őket.

Ezeken az eseményeken volt visszatérő vendég Frank Liu, Tajvan egyik leggazdagabb üzletembere.

Frank Liu legnagyobb üzleti teljesítménye az, hogy amikor a feltörekvő piacokra specializálódott Franklin Templeton befektetési ház (ez volt korábban Mark Mobius ismert guru munkáltatója) Ázsia felé nyitott a kilencvenes évek elején, Liu rengeteg tajvani és kínai befektetőt győzött meg.

Nagyon sikeres volt, részben a befektetők megszerzésénél kapott jutalékot, részben pedig később az állományok után is, így közel 30 éves befektető-felhajtó és kapcsolatépítő tevékenységével dollármilliárdos lett. Később ugyan függetlenítette is magát, de kapcsolatban maradt a Franklin Templetonnal is, a mai napig 20-25 milliárd dolláros befektetési állományhoz van köze.

Amikor önállósodott, saját cégeket is létrehozott, eleinte Tano Corporation néven, majd Chi Fu néven, utóbbi a nevének és a „prosperitás” szónak valamely elegye, ahogy kollégái mesélik.

Az, hogy mi Európában inkább Franknek és nem Chinek ismerjük a nevét, nem meglepő, a tajvani üzletemberek az egyszerűség kedvéért mindig felvesznek egy könnyen megjegyezhető angolszász nevet is.

A cég honlapja szerint a budapesti képviselők Austin Jieh és Anthony Wong, az Index kérdéseire Austin Jieh válaszolt.

Frank Liu tehát eljárt a magyar partikra, és Székely Levente rábeszélésére egyszer ellátogatott Budapestre is. Mára ebből a kapcsolatból több hazai cége, magyar állampolgársága, vagy 30-40 itteni lakása és néhány komolyabb befektetése is lett.

Valaha a Lánchíd utcában vert tanyát, de egy emlékezetes napon a cégénél leszakadt a mennyezet, azóta főleg a Vörösmarty téren vannak az irodái, de megtartotta az azóta megjavított első helyszínt is. A vállalatában pedig több magyar exdiplomata, volt kereskedőházas ember is közreműködött.

Tajvani gondolkodás

Frank Liunak minden nagyon tetszett Magyarországon, találkozott üzletemberekkel és politikusokkal, és elhatározta, hogy üzletelni próbál.

Több, kereskedelmi, gazdasági és diplomáciai háttérrel bíró emberrel is kapcsolatot épített ki, így Polonyi Katalin magyar–kínai relációban utazó kereskedővel, a nemzetközi befektetésekkel foglalkozó Kassai Ákossal, majd magával Székely Leventével is, amikor a volt kirendeltségvezetőnek megszűnt a megbízatása.

Frank Liu különösen gondolkodott, ahogy ismerői elmesélték a nemzetközi üzletemberről, ő elsősorban mindvégig Kínára fókuszált, de ehhez ugródeszkának gondolta Magyarországot.

A cég képviseletében Austin Jieh a „frontrunner” kifejezést használta az Indexnek, vagyis jelezte, hogy    a cégcsoport különböző iparágakban keres méretes befektetéseket és valóban szeretne ázsiai befektetőket invitálni az országba.

Több forrásunk is úgy írta le, hogy Frank Liu Tajvan nagyon tudatos befektetői közé tartozik, aki egyszerre ismeri a legfejlettebb angolszász befektetési eszköztárat és a kínai üzleti kultúrát, például a kuanhszit (guanxi), vagyis a kölcsönös szívességek, a bizalomépítés világát.

Ha nagyon leegyszerűsítjük a tajvani modellt, sok tajvani befektető gondolja azt, hogy érdemes beszállnia magyar ingatlan-, iroda-, raktár-, de akár élelmiszeripari üzletekbe is, mert ha egyszer jobban beindul a kontinentális kínai befektetők tőkekihelyezése Magyarországra, ők majd könnyebben kötnek velük üzletet, mint a kínai üzleti kultúrát nem értő „európaiak”, például a magyarok.

Frank Liu könnyen teremtett maga is kapcsolatot, és környezetét is arra biztatta, hogy szervezzenek neki találkozókat, vacsorákat. Liu úgy gondolkodott, hogy mindig akkor történik valami, ha az állam, a vezető politikusok is támogatják azt.

Székely Levente erdélyi származású, miképpen az a Veress László is, aki Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a kabinetfőnöke. Mint Frank Liu környezetében többen is elmesélték, az előbb felsoroltak megismerkedtek, és Frank Liu az első személyes találkozás után nagyon belelkesedett, és azóta is nagy bizalommal van a személyes jó barátjának tartott Kövér László iránt.

Több forrásunk is elmesélte, hogy miközben a kínai üzleti világtól nem idegen a korrupció, Frank Liu gondolkodásától ez távoli. Ő Magyarországon is mindent elegánsan csinált, soha nem kötött össze támogatásokat, gesztusokat, semmilyen üzleti kéréssel, de szívesen zsongta körül a magyar politikusokat.

érthetően nagyon elégedett volt akkor is, AMIKOR MAGYAR HELYTARTÓJÁVAL, AUSTIN JIEH-VEL BEJUTOTTAK MAGÁHOZ Orbán  VIKTOR MINISZTERELNÖKHÖZ IS, ÉS A TALÁLKOZÓN közös FOTÓ IS KÉSZÜLT.

Aztán a sok-sok kapcsolatépítés és előkészület után végre eljött az első üzlet. A magyar–tajvani üzleti klubban vezető szerepet vitt egy veszprémi illetőségű magyar üzletember, és amikor Frank Liu arról hallott tőle, hogy Pápán baj van, nehéz helyzetbe került a Pápai Hús, elhatározta, hogy megmenti a társaságot.

A sonkagyár

A Chi Fu 2016-ban 1,134 milliárd forintért megvette a felszámolótól a pápai húsipari csoportot. A konkrét befektetőcéget Tano Commerce Kft.-nek hívták, és ennek is offshore-jellegű tulajdonosa volt, mint a csoport más cégeinek (vagy Brit Virgin-szigeteki, vagy hongkongi vállalkozások).

A húsos üzletről még Frank Liu cégénél is a legtöbben azt gondolják, hogy alapvetően egy gesztus volt. Igaz, ha már megvolt, bajlódtak vele sokat, volt olykor nekibuzdulás, hogy az elsősorban sonkában erős pápai cég termékeit akár Kínába is el lehetne vinni, de valójában ez a vonal nem sikerült, a vállalkozás csak zabálja a pénzt.

A több mint százéves Pápai Hús komoly hagyományokkal rendelkezik. Mint a magyar üzleti közösség újonca, a Chi Fu ezzel a befektetéssel szerette volna kimutatni a hosszú távú elkötelezettségét a magyar élelmiszeripar iránt.

A húsüzem vezetői

Azt nem lehet mondani, hogy Liu úr ne foglalkozott volna a céggel. De azt sem, hogy ebben sikereket ért volna el. Az autoriter, de a húsiparban járatlan üzletember döntéseivel nem mindenki értett egyet. Ő azonban először eltávolította a cég éléről Uzsoki Andrást, az addigi vezérigazgatót, és elcsábította, az egyik legismertebb magyar húsipari szakembert, Kovács Lászlót, aki korábban a Pick Szeged elnök-vezérigazgatója volt (ma a Pini-csoportban vezető).

Pápai sztorik

A pápai cégről mindenesetre mindenkinek van egy sztorija. A társaság továbbra is elketyeg, de ahogy a kollégák mesélik, a Tajvanból érkező „Z kategóriás” tanácsadók nem tudták megmenteni. A különböző ötletek között például olyan is akadt, hogy a pápai vágóhidat kompletten szereljék le, és adják el Afrikába kecskevágóhídnak. Hát, ez nem sikerült.

Máskor meg olyan sertések beszerzését vizsgálták, amelyek ugyan lehet, hogy olcsóbbak lettek volna, de sonkagyártásra tökéletesen alkalmatlan húsuk volt.

Mindenesetre Frank Liu elégedett volt az üzlettel, és hamarosan Kövér Lászlótól ünnepélyes keretek között megkaphatta a magyar állampolgárságot. Ismerői szerint az üzletember ettől valósággal ragyogott. Mint egy kitüntetést, úgy értékelte a gesztust, és azt gondolta, hogy a magyar, vagyis európai uniós állampolgárság megbecsültté teheti majd Kínában is.

Neki szokott igaza lenni

Többen is elmondták róla, hogy elképesztő anyagi forrásai miatt Liu kedves, nagyvonalú ember, szívesen ad, nem kér közvetlen előnyöket a támogató szándéka miatt. Ugyanakkor nagyon autoriter és olykor eléggé körülményes.

A cégénél nem nagyon fordulhat elő, hogy ne az ő döntései érvényesülnének, a mai napig teljesen one man show-ként irányít.

Tekintélyére, vagy a tajvani gondolkodásra jellemző, hogy a cégének van egy hétüléses autója Budapesten. Amikor Liu úr havonta-kéthavonta megérkezik Európába, és olyan géppel jön, amelyik Bécsben landol, akkor jellemző, hogy a cégének tajvani vezetői mind beülnek a nagy kocsiba, és öten-hatan mennek ki elé Bécsbe.

Pedig amúgy Frank Liu nagyon puritán. Ugyan business classon utazik, de private jetet nem használ, jó, de nem kifejezetten drága autókban látni, nincs sofőrje, nem kísérik testőrök.

Frank Liu közben továbbra is építette az állami kapcsolatokat. A HIPA alelnöke korábban Bödőcs Róbert volt, vele például kifejezetten jó kapcsolatokat épített ki, amikor aztán Bödőcs váratlanul lapátra került, Liu őt is felvette a csapatba, ahol azért a magyaroknak túl nagy szavuk nincsen, az igazi vezetők továbbra is tajvaniak.

Frank Liu ugyanis, Kövér Lászlót leszámítva, akit tényleg nagyon tisztelt, elég bizalmatlan. Meglepő fordulatként viszont a legrégebbi kapcsolata, vagyis Székely Levente éppen ekkor került távolabbra a cégtől, mert Liu úr gondolkodása szerint ha a cégcsoportja kínaiakkal tervez majd üzletelni, nem mutat jól egy volt tajvani kirendeltség-vezető a frontvonalban.

Ilyen előzmények és másfél évig tartó tárgyalás után jött létre Frank Liu legfrissebb, igen méretesre sikeredett üzlete. Mint azt elsőként a Napi.hu megírta, hosszas tárgyalássorozat után a Chi Fu csoport vette meg a Reno Udvart és környékét (három telek a Váci út 160-168. címen).

A Váci Korridor központja

A Váci útnak nagyon komoly szerepe van a fővárosi irodapiacon. Az összes iroda 40 százaléka itt található, sok a fejlesztés, jó a közlekedés, ugyanakkor az út eléggé szedett-vedett, nincsen egységes stílusa, hangulata, kevés az étterem. A Reno Udvar elképzelés mögött az áll, hogy valamiképpen ennek az egész irodavilágnak szüksége van egy központra, rendezett környezettel, szolgáltatásokkal.

Ahogy Austin Jieh meséli: a cél egy multifunkcionális, vegyes felhasználású ingatlankomplexum, amelyet a következő néhány évben három szakaszban dolgoznak ki. A Chi Fu azt tervezi, hogy a projekt megvalósításában és majdani üzemeltetésében is más, nemzetközi csoportokkal is összefog.

Chi Fu szilárdan hisz abban, hogy a magyar gazdaság továbbra is növekedni fog, ezért nyitottak vagyunk minden nagyobb üzleti lehetőségre, amit az ország kínálhat, mondotta Austin Jieh.

Frank Liu ismeri a kínai üzletet, évekig dolgozott Sanghajban, tagja volt a Templeton „Chinese gangjének”, ahogy az egyik beszélgetésen hallottuk.

Az ő gondolkodásban is benne van a KuanHSZI, a kölcsönös szívességek szövevényes rendszere.

Nem kapkod, nem könnyű vele üzletelni, de nem rövid távon szeretne a magyar ügyeiből pénzt kivenni, hanem építkezik, abban bízik, hogy a magyar–kínai tengelyen lehet majd egykoron nagy játékos. Érdekli az ingatlan, az élelmiszeripar és a bor is, ismerői azt viszont a hibájának tartják, hogy nem nagyon tud feladatokat delegálni, nem elég önállóak a beosztottjai.

És ha valamikor elsőre érthetetlen döntést hoz, lehet, hogy egyszerűen csak másképpen gondolkodik. Hallottunk olyan tárgyalásáról, amikor az eladó elé tett egy ajánlatot, ő osztott-szorzott, majd javasolt egy magasabb árat. Az eladó persze örült, de nem értette, hogy mi történt. Frank Liunak, a látszólag kedvezőtlenebb ár azért tetszett jobban, mert az új ár egy szerencsésebb szám volt. Mondtuk, hogy másképpen gondolkodik.

Forrás: Index.hu

Foto: blikk.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.