0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second

Öt évre kitiltották Ukrajna területéről Morvai Krisztina független európai parlamenti képviselőt – a Jobbik korábbi tagját – és Gaudi-Nagy Tamást, a Jobbik országgyűlési képviselőjét, értesült a Magyar Nemzet.

A két képviselő az ukrán–magyar határon szembesült a kitiltás tényével, az erről szóló határozatot csak ukrán nyelven kapták meg a határőrségről.

Morvai és Gaudi-Nagy jelenleg a helyszínre érkező magyar konzullal és a határőrökkel tárgyalt, egyelőre nem adják fel a belépés reményét. Morvai Krisztina később videóüzenetben számolt be arról, hogyan élte meg az ukrán hatósági fellépést. A küldöttséget állítólag különösebb indoklás nélkül tiltották ki, de a bánásmódot már előrevetíthette Morvai Krisztina és az uniós kapcsolatokkal megbízott ukrán nagykövet levelezése.

Morvai Krisztina Facebook-bejegyzése szerint 3 héttel ezelőtt jelezte utazásuk célját, azt, hogy előadásokat tartanának az európai uniós „kisebbségi” normákról – az ukrán diplomata viszont késve és rosszallóan válaszolt, az engedélykérésre pedig nem reagált, igaz, nem is tiltotta meg.

Korábban is volt már példa jobbikos képviselők Ukrajnából történő kitiltására: 2014 decemberében Szávay István Jobbik-alelnököt sújtották ötéves tilalommal, állítólag minden indoklás nélkül.

Gyöngyösi Mártont és Szaniszló Adriennt ugyanígy szankcionálta az Ukrán Biztonsági Szolgálat – őket az Index portál szerint azért büntették, mert Ukrajnát megkerülve, megfigyelőként vettek részt a donyecki és luhanszki szakadár népköztársaságok választásain. 2014 októberében pedig bezáratták a később kémkedéssel megvádolt Kovács Béla, exjobbikos EP-képviselő beregszászi irodáját is, szeparatista tevékenység vádjával.

Az újabb kitiltások azonban nemcsak a Jobbiknak, hanem a magyar külpolitika és kárpátaljai érdekvédelem egészének szólhatnak. Az ukrán oktatási törvény elfogadására keményen reagált a magyar külügy, jelezte, hogy nem fogja támogatni az ukrán OECD-tagságot – a kialakuló vita pedig felélesztette az ukrajnai magyarellenességet.

Forrás: Magyar Nemzet

Foto: Magyar Nemzet

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.