0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

A Maros megyei törvényszék jogerős ítéletében fenntartotta annak a bírságnak a kisebbik részét, amelyet Izsák Balázsra, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökére rótt ki a csendőrség a 2016-os székely szabadság napja szervezéséért.

A 2016. március 10-én tartott felvonulás miatt Izsák Balázst a Maros megyei csendőrség tízezer lejes büntetéssel sújtotta. A jogorvoslati alapfokú eljárás során a bíróság a büntetés nagyobbik, hatezer lejes tételét megsemmisítette, viszont fenntartotta a másik büntetési tételt, amelyet azzal az állítólagos indokkal szabott ki a csendőrség, hogy a rendezvényt megelőzően nem kapták meg az előzetes bejelentést.

Azzal kapcsolatos érdeklődésünkre, hogy a Maros megyei törvényszék döntését  hogyan fogadták a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tagjai, Izsák Balázs, az SZNT elnöke elmondta:

 “Megfogjuk vizsgálni a strasbourgi fellebezés lehetőségét, mert úgy gondoljuk, hogy a döntés sérti az Európai Emberi Jogok Nyilatkozatát. Gyakorlatilag a törvényszék figyelmen kivül hagyta mindazokat bizonyitékokat, amelyekből egyértelműen kiderült, hogy a Maros megyei csendőrség megkapott minden dokumentációt a rendezvénnyel kapcsolatban”.

A törvényszék miért nem vette figyelembe, esetleg valami, valaki által befolyásolva volt!?

“Nem bocsatkozunk feltételezésekbe, gondolhatunk politikai nyomásra és sok más mindenre. A csendőrség úgy viselkedett mintha csak a sajtóból értesültek volna. Az alapfokú itélet is ezt tartalmazta, hogy nem megoldás, hogy a csendőrség csak a sajtóból értesül, miközben mi több gyűlést is tartottunk a csendőrség épületében, amelyekről jegyzőkönyvet is készitettünk, tehát hivatalos a csendőrség által készitett jegyzőkönyv. Tehát, ezeket mi mind letettük, továbbá azt a névjegyzéket, ahonnan annak az 50 bűntetendő személynek a nevét irták ki, akik végül is nem, jöttek el a tűntetésre, tehát ezeket a neveket is azokból a dokumentumokból vették ki, amit mi ott átadtunk.  Mindezt figyelmen kivül hagyták. Még nem kaptuk meg a törvényszéki indoklást, kiváncsi vagyok, az indoklás mit tartalmaz, tesz-e utalást egyáltalán, vagy ha utalást tesz a mi indokainkra, azt hogyan kezeli. Erről a témáról a részletes indoklás átvétele után tudunk beszélni. Arról meg, hogy mennyi időt vesz igényben a per lebonyolitása a strasbourgi törvényszéken, nem tudom, mivel nincs személyes tapasztalatom”, magyarázta az SZNT elnöke.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:hirek határok nélkül

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.