0 0
Read Time:2 Minute, 34 Second

Kovács Irén Erzsébetet, az Oktatási Minisztérium kisebbségi oktatásért felelős  államtitkárát az Országos Magyar Továbbképző Központ működéséről és a központ által ajánlott lehetőségek iránti érdeklődésről kérdeztük.

Mióta működik ténylegesen e központ?

2018 áprilisában hagyta jóvá az oktatási minisztérium a nagyváradi székhelyű Országos Magyar Továbbképző Központ szervezeti felépítését, és ekkor nevezte ki Demeter Emőkét igazgatónak. A központ hivatalosan 2018 novemberében jött létre a 922-es számú kormányrendelet értelmében. A tényleges megalakulás azonban több hónapot vett igénybe, ugyanis munkatársakat kellett keresni, alkalmazni, fel kellett építeni az egész intézményt. 2019. szeptember 1-jétől működik teljes kapacitással az Országos Magyar Továbbképző Központ.

Milyen érdeklődést tanúsítottak a magyar pedagógusok e központ által ajánlott lehetőségek iránt?

A romániai magyar pedagógusok örömmel fogadták az Országos Magyar Továbbképző Központ létrejöttének hírét, hiszen ez az intézmény hiánypótló szerepet tölt be. A Központ 2019 szeptemberében készített igényfelmérő kérdőívét 872 pedagógus töltötte ki. A Továbbképző Központ hírlevelére 600 pedagógus iratkozott fel eddig, de a lista folyamatosan bővül, a közösségi hálózat oldalukat pedig jelenleg 584-en követik.

Milyen területeken szerveztek mostanig továbbképző tanfolyamokat és hányan végezték el?

Az Országos Magyar Továbbképző Központ a képzési ajánlatának összeállításában az oktatás legaktuálisabb problémáira próbál reflektálni. Előtérbe kerülnek az oktatási folyamat megújítását célzó pedagógiák, az alternatív pedagógiai módszerek, így több képzést is szerveztek például a Franz Kett-féle pedagógia témájában. A továbbképzéseken kívül módszertani napokat, konferenciákat is tartanak. Képzéseiken, rendezvényeiken a 2019-2020-as tanév folyamán 839 pedagógus vett részt. Sajnos a koronavírus világjárvány felülírta az Országos Magyar Továbbképző Központ vezetőségének terveit és elképzeléseit is, a betervezett és megszervezett képzéseiket beláthatatlan időre el kellett halasztaniuk. Ezek helyett megpróbálnak a jelen kihívásaira válaszolni, jelenleg főleg online képzéseket szerveznek, melyekkel segítséget nyújtanak a pedagógusoknak a digitális átállásban.

A továbbképzésekre szükséges az akkreditáció?

A romániai továbbképzési rendszerben a folyamatos továbbképzés elve azt az elvárást támasztja a pedagógusokkal szemben, hogy ötévente gyűjtsenek össze 90 kreditpontot, amit leginkább az akkreditált képzéseken való részvétellel érhetnek el. Ahhoz, hogy egy adott képzést akkreditáltatni lehessen, számos tényezőnek kell eleget tenni. Magának az akkreditációs dossziénak az előkészítése, a tananyag kétnyelvű kidolgozása, online képzés esetén az oktatási platform működőképes létrehozása és tartalommal való feltöltése több ember munkáját igénylő, hosszadalmas folyamat. A magyar nyelvű képzéseknek is a dokumentációját román nyelven kell megírni, ami gyakorlatilag a teljes képzési anyag kétnyelvűségét feltételezi. Ezért az Országos Magyar Továbbképző Központ indulásakor nem rendelkezett akkreditált képzésekkel, viszont az alkalmazottak feladatuknak tekintik azt, hogy új képzések tananyagait fejlesszék ki és akkreditáltassák azokat. Sajnos a járványhelyzet ebbéli terveiket is felülírta, az előkészített anyagaikat egyelőre „boldogabb időkre” tették félre, ugyanis azok személyes jelenlétet igénylő továbbképzések lennének, nem lehet ezeket az online térbe átültetni. Ehelyett kidolgoztak egy távoktatásra vonatkozó 80 tanórás online képzést, amelynek most fejezik be az oktatási platformját, és ezt követően akkreditáltatják. Reméljük, hogy ez már idén megvalósul.

Miben segíti a központot a tanügyminisztérium?

Az Országos Magyar Továbbképző Központ az Oktatási és Kutatási Minisztérium alárendelt intézménye, azaz a minisztérium a fenntartó, ő biztosítja a Központ működését. Mivel a Központ vegyes finanszírozási rendszerrel jött létre (állami támogatás és saját jövedelem), rendezvényeik egy részét csak úgy tudják megszervezni, ha önfenntartóak, ezért részvételi díjat kell kérniük a pedagógusoktól.

Kérdezett: Balázs Magdolna

Foto: transparentnews.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.