0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

Létrejött a hárompárti megállapodás az idei választási „szuperévre” az RMDSZ és „versenypártjai” között, viszont azzal a különbséggel, hogy nem a három alakulat lépett szövetségre egymással, hanem az RMDSZ külön-külön az EMSZ-szel és az MPE-vel. Az egyezményeket szerdán szentesítette a három politikai alakulat elnöke Kolozsváron.

A Zakariás Zoltánnal tartott sajtótájékoztatón Kelemen Hunor emlékeztetett, hogy a pártok közötti együttműködés 2009-re nyúlik vissza, amikor Tőkés László szerepelt az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelölt-listáján.

„2024-ben, amikor egész évben kampányban vagyunk, mert több választás lesz, nagyon fontos, hogy egységet tudjunk felmutatni. A magyar közösségnek győztesen kell kikerülnie a választásokból, hallatnia kell a hangját Erdélyben és Európában egyaránt” – utalt a június 9-én rendezendő európai parlamenti, valamint helyhatósági választásra Kelemen.

A választási megállapodás értelmében az EMSZ megkapja az EP-jelöltlista 4. (nem befutónak számító) helyét. Kérdésünkre Zakariás Zoltán elmondta, hogy erre a helyre Szilágyi Zsoltot, a párt külügyi és nemzetpolitikai kabinetjének vezetőjét jelölik. Kelemen Hunor ismertetése szerint a helyhatósági választásokon négy, kimagasló jelentőséggel bíró hely esetében is megállapodott a két alakulat, ennek értelmében az EMSZ Marosvásárhelyen támogatja Soós Zoltán független polgármesterjelöltet, valamint Péter Ferencet, az RMDSZ Maros megyei tanácselnökjelöltjét, tovább ugyanez érvényes Szatmárnémetiben Kereskényi Gábor és Pataki Csaba esetében is. A decemberben esedékes romániai parlamenti választások vonatkozásában az RMDSZ ismételten befutó helyet ajánl az EMSZ-nek. A szeptemberi államelnök-választásra vonatkozó együttműködést az RMDSZ és az EMSZ később határozza meg.

Kelemen és Zakariás sajtótájékoztatójának végén derült ki, hogy az RMDSZ elnöke ezt követően külön fog az újságírók elé állni Kulcsár-Terza Józseffel.

A Kulcsár-Terza Józseffel ugyanott tartott sajtótájékoztatón Kelemen Hunor elmondta, a Magyar Polgári Erő nevesíthet jelöltet az RMDSZ EP-listájának 5. helyére, majd más pozíciókra is. Az önkormányzati választás esetében megállapodtak a Maros és Szatmár megyei együttműködésről, ugyanakkor az RMDSZ felajánlotta, hogy ahol szükséges, ott befutó helyet kapjanak az MPE jelöltjei bizonyos településeken, e téren a területi szervezetek hivatottak tárgyalni. Az EMSZ-hez hasonlóan a decemberi romániai parlamenti választáson az MPE is befutó helyet kap a tulipános jelöltlistán.

Forrás: kronikaonline.ro

Foto: Szamosújvári Közlöny/Demokrata

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.