Lemondott a budapesti Szinművészeti Egyetem vezetése

Lemondott a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése és a szenátusa is. A döntést azzal indokolták, hogy az új alapítói okiratban minden jogkörétől megfosztották az egyetem vezetését és a szenátust. A tanárok felhivták a figyelmet, hogy ha már semmi sem maradt az intézet önállóságából, nem tehetnek mást, mint hogy visszavonulnak a tantermekbe. “Egy új korszak kezdete”, nyilatkozta Novák Eszter rektorhelyettes.

A Szinművészeti Egyetemen oktató néhány szinhházigazgató is lemondott az utóbbi hetekben.

Ez év elején az Országházban elfogadott törvény értelmében az állami egyetem fenntartását egy alapitványra bizták és az egyetem által javasolt kuratóriumi tagokat visszautasitották.

A kormány tagadja, hogy a szólásszabadság ellen a cenzúra bármelyik formáját is használta volna, megjegyezve, hogy egyes egyetemeket igazgatótanácsok fognak vezetni, amelyek ténylegesen kiküszöbölik az állam egyetemekre gyakorolt befolyását. A Reuters hirügynökség szerint a harmadik mandátum megszerzése, 2018-ban, Orbán Viktornak a konzervativ támogatóitól kapott mandátumot jelentette a kultúra megváltoztatására, amelyet “a liberálisok és a baloldal művészeti uralmának megszűntetéseként” jellemzett.

Forrás:biziday.ro

Traducerea: Péterfy Tünde

Foto:magyarhirlap.hu

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.