0 0
Read Time:2 Minute, 58 Second

Február 24-én, román és ukrán idő szerint nem sokkal hajnali 5 óra előtt, mig moszkvai idő szerint reggel 6 óra előtt Vlagyimir Putyin bejelentette a “hadműveletek megkezdését” Ukrajnában.

Lengyelországban február 24-e  az Újvilág nulladik napja volt. Egy rendkívül veszélyes és bizonytalan világ kezdete. Egy olyan világ kezdete, amelyet Lengyelország a múltban már többször is átélt, amikor a birodalmi Oroszország vagy a náci Németország megszállta, hogy megsemmisítse  az ország önmaga iránti büszkeségét. Lengyelország ezúttal e sötét világot a kultúrájában és nyelvi szempontból hozzá legközelebb álló nép hazájában látja. A lengyelek csütörtökön még nem éreztek félelmet, csak könnyekbe fulladó haragot, ami észrevehető volt az utcán, a tömegközlekedési eszközökön, a boltokban, a könyvesboltokban, az egyetemeken, az újságokban és a televízióban. Bárhol.

Varsó „hivatalos része” már jó ideje tudta, hogy  mi fog történni. Négy nappal ezelőtt Andrzej Duda, lengyel köztársasági elnök és Ghitanas Nauseda, Litvánia elnöke Ukrajna fővárosában, Kievben, hivatalos látogatást tett Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknél, a ljubljanai háromszög formátumban. Ez volt valamely magas rangú tisztviselő utolsó látogatása Kijevben. A megbeszéléseken egyetlen téma került teritékre: Ukrajna megvédése az orosz invázióval szemben, ami már tudott dolog volt a kulisszák mögött. A legutóbbi ukrán fővárosi látogatás kapcsán terjengett  sajtóinformációkból kiderült, hogy Lengyelország az Ukrajnának már eljuttatott és a jövőben nyújtandó katonai segítségen kívül kész bármilyen intézményes „menedéket” felajánlani az ukrán államnak és az ukrán társadalomnak, ha Putyin villámháborúja annyira kiszélesedik, hogy Ukrajna nem tud intézményesen ellenállni.

Lengyelország már 1,4 millió ukrán kisebbségnek ad otthont, közülük több mint egymillióan váltak Lengyelország lakosává 2014 óta, az ukrajnai orosz invázió első szakasza után. Ez az erős ukrán kisebbség, amely jól integrálódott a lengyel társadalomba, kitűnő bázis az ukrán határon már megjelent menekültáradat fogadására, gondviselésére. Ebből a szempontból  több tucat szervezet is felajánlotta segitségét. Egy nappal a háború kirobbanása után, becslések szerint, 15 000 ukrán lépte át a határt, azzal a céllal, hogy menekültként marad Lengyelországban. Számuk valószínűleg napról napra növekedni fog. De, bármi is legyen a valóság, Lengyelország kész annyi ukrán menekültet befogadni, amennyit kell. Kezdetben a lengyel kormány menekültközpontokat hoz létre az ukrán határ menti vajdaságokban, nevezetesen Lubusz és Kárpátalja vajdaságokban.

Varsó lépése Lengyelország alapvető biztonsági elvén alapszik, nevezetesen: NINCS SZABAD ÉS SIKERES LENGYELORSZÁG SZABAD ÉS SIKERES UKRAJNA NÉLKÜL. Ezt az elvet a diaszpórában élő lengyelek körében a hidegháború óta ápolják, majd a kommunizmus után „betáplálták” a lengyel politikai elit stratégiai tudatába is. Február 24-én ez minden hivatalos és nyilvános felszólalásban érezhető volt.

Lengyelországban azonban még van egy, széleskörűen elterjed meggyőződés, ami a február 24-i nyilvános beszédekben is tapasztalható volt, éspedig az, hogy: UKRAJNA UTÁN MI KÖVETKEZÜNK! Mert február 24-e reggelétől Lengyelországot katonailag veszély fenyegeti nemcsak Ukrajna és Fehéroroszország, de Kalinyingrád felöl is, hiszen ezek a területek Oroszország által stratégiailag, katonailag ellenőrzött területek. E rémálom spektrumát február 24-én egy közös védelmi végrehajtó tanácsban vitatták meg, ahol nagy valószínűséggel megállapították, egyrészt, hogy Vlagyimir Putyin már nem racionális szereplő, mig másrészt, hogy  Putin bevetheti a taktikai atomfegyvert is, ha úgy érzi, hogy belátható időn belül veszély fenyegeti Kreml-i trónjában.

A hivatalos és polgári Lengyelország számára – beleértve a posztszovjet térség, de elsősorban az ukrajnai helyzetet jól ismerő szakértői közösséget, amely a világ egyik legjobban képzett szakértői közössége – a kérdés az, hogy hogyan lehet megszólitani a tulajdonképpeni ororoszországi orosz nyilvánosságot. Tehát, a Lengyelország által feltett egyik kérdés az, hogy hogyan jut el ahhoz az  oroszokhoz, akik ellenzik a háborút? Varsóban világos az emberek számára, hogy a hatalomba és a birodalom eszméjébe beleőrült Putyint csak a saját népe állithatja meg, győzheti le. De Putyint először is Ukrajnában kell megállitani.

Forrás: rfi.ro/politica

Forditotta: Székely Dénes

Foto: rfi.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.