0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

A magyar parlament komoly vitát gerjesztő törvényt fogadott el (ellenzéki bojkott mellett), amely az LGBT közösség ellen irányuló, célzott módosítások egész sorát tartalmazza. Emiatt több nemzetközi szervezet azonnal reagált és keményen bírálta  az Orbán Viktor vezette kormányt.

Áder János, Magyarország elnöke kihirdette a melegellenes törvényt, mondván, hogy nem talál semmi kivetnivalót a jogszabály szövegében és hogy semmilyen korlátozást nem tartalmaz, ami a felnőttkorú fiatalakat illeti.

Ezt követően Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a magyar ellenzék vezetője nyomatékosan elmondta, hogy a magyar emberek nem azonosak a kormánnyal, amely nem feltétlenül képviseli az állampolgárok akaratát és véleményét. A főpolgármester élesen bírálta a kormány homofób magatartását, amely felháborádást, megvetést és gyűlöletet szít, miközben az emberek békés hétköznapokra, összetartó társadalomra, több emberségre, közös sikerekre vágynak.

Az ellenzékben levő Momentum és elnöke, Fekete-Győr András is saját Facebook-oldalán közölt üzenetében fejezte ki támogatását az LGBT közösség iránt, megköszönve az Európai Parlament ALDE képviselőcsoportjának támogatását.

Másrészt, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy jogi lépéseket tesznek az új magyar LGBTQ + -ellenes törvény miatt és megígérte, hogy “a Bizottság minden hatáskörét” felhasználja az Európai Unió állampolgárai jogainak védelmére, „szégyenletesnek” minősítve a törvényt.

Az Európai Bizottság elnökének nyilatkozata alig két nappal azután hangzott el, hogy tizenhárom uniós tagország azt kérte az európai intézménytől, hogy “vegye igénybe a rendelkezésére álló valamennyi eszközt az európai jogszabályok maradéktalan tiszteletben tartásának szavatolása érdekében, az LMBTQ+ közösséggel szemben diszkriminatívnak minősített törvény ellen, amelyet a gyermekek védelmének ürügyén fogadtak el.

A nyilatkozatot Belgium kezdeményezésére indították el és további tizenkét tagállam írta alá: Hollandia, Luxemburg, Franciaország, Németország, Írország, Spanyolország, Dánia, Finnország, Svédország és a három balti ország.

Az alig elfogadott törvény heves reakciókat váltott ki a német labdarúgó-válogatott szurkolói körében is. A német-magyar mérközésen Magyarország himnuszának éneklése alatt az arénában füttyszó halattszott és a szurkolók szivárvány színű zászlókat lengettek, a tiltakozás jegyében. A törvény miatt kritikus álláspontra helyezkedett az Amnesty International szervezet is, melynek aktivistái szivárványos zászlókat lengettek a Németország–Magyarország mérkőzésen, és 11 ezer hasonló zászlót osztottak szét München főterén, fitaloknak és idősebbeknek egyaránt.  A törvény ellen tíltakozott a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet is.

Szerkesztette: Péterfy Tünde

Foto: dw.com

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.