Az Európai Bizottság eljárást indított Magyarország ellen a Klubrádió sugárzási engedélyének megvonása miatt

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az uniós elektronikus hírközlési szabályok megszegése miatt – közölte a brüsszeli testület.

Az Európai Bizottság szerdán közölte, hogy kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, miután a magyar Médiatanács erősen megkérdőjelezhető indokokra hivatkozva elutasította a Klubrádió rádióspektrum-használatra vonatkozó kérelmét.

A rádiós frekvencia használatának feltételei, illetve a kapcsolódó jogok odaítélésére, meghosszabbítására, megújítására vagy visszavonására vonatkozó eljárások az Európai Elektronikus Hírközlési Kódexben lefektetett uniós távközlési szabályok hatálya alá tartoznak. E szabályok meghatározó alapelemei az arányosság és a megkülönböztetésmentesség elve. Az Európai Bizottság álláspontja szerint a magyar Médiatanács által a Klubrádió jogainak megújítása ügyében kiadott elutasító határozatok aránytalanok és átláthatatlanok voltak, tehát sértik az uniós jogot.

Az Európai Bizottság emellett úgy ítéli meg, hogy a magyar médiatörvényt ebben a konkrét esetben diszkriminatív módon alkalmazták.

Az Európai Bizottság ezért felszólító levelet küld Magyarországnak, és két hónapot biztosít számára, hogy válaszoljon a testület által megfogalmazott érvekre. Amennyiben ez nem történik meg, a Bizottság a kötelezettségszegési eljárás következő lépéseként indokolással ellátott véleményt bocsát ki.

„Azt kértem a magyar hatóságoktól, hogy találjanak megoldást a Klubrádió további működésére, de választ nem kaptam”, a írta a Twitter-en Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke magyarázatként a Magyarorszég ellen indítyott kötelezettségszegési eljárásra, amely megfellebbezhető az Európai Unió Biróságán.

A Klubrádió, mely gyakran bíráló hangon szól az Orbán Viktor vezette kormányról, februártól online sugároz, miután működési engedélyének megtartása érdekében benyújtott fellebbezését elutasították.

Forrás: napi.hu

Foto:napi.hu

Lasă un comentariu

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.