0 0
Read Time:2 Minute, 34 Second

Romániában nemrég értek véget a helyhatósági választások. Ebben a kontextusban megkérdeztük Kovács Mihály Leventét, az RMDSZ ügyvezető elnökét, hogy hogyan fogadta a marosvásárhelyi román lakosság Soós Zoltán győzelmét?

„Én azt gondolom, hogy ami Soós Zoltán  kampányát és győzelmét illeti sikerült átlépni azt a határvonalat, hogy itt tulajdonképpen etnikai szavazás lett volna.  Soós Zoltán egy korrekt és tisztességes kampányt folytatott mind a román és a magyar közösség irányába. Az újonnan megválasztott polgármester úr kampánya elsősorban a marosvásárhelyiek igényeiről szólt. A polgármester kampánycsapatában egyaránt voltak románok és magyarok.  Én azt gondolom, hogy sikerült áttörni ezt a falat és ezt az irányt folytatni kell. Továbbá, ami roppant fontos, hogy a választási siker mindenkié, elsősorban a választóké és köszönjük azoknak a marosvásárhelyi és Maros megyei embereknek, akik éltek szavazati jogukkal, elmentek szavazni a jelenlegi körülmények között, kiállták a sorokat és ennek köszönhetően együtt egy nagy sikert tudhatunk be, amit együtt értünk el. Én azt gondolom, hogy tovább kell vinni e sikert, ez egy óriási felelősség. A polgármester úrnak ugyanezt a fajta kiegyensúlyozott, tisztességes, közösség irányában tett cselekedetekkel, kommunikációval kell folytatnia és meggyőződésem – ismerve jól a polgármester úrat –, hogy a továbbiakban is igy történik. Az RMDSZ nyilván minden féle szakmai segitséget megad a polgármesternek, hogy Marosvásárhely kikerüljön a zsákutcából. Azt gondolom, hogy elsősorban a legfontosabb az, hogy a marosvásárhelyi és a Maros megyei embereket, függetlenül attól, hogy magyarok vagy románok,  büszkeség töltse el, hogy haza jönnek Vásárhelyre, hogy Marosvásárhelyen vannak elektromos buszaink, sétálópálya, hogy Marosvásárhely egy olyan város, ahová jó jönni, mert itt egy jó környezet, jó hangulat van és nem egymással foglalkozunk, hanem azért dolgozunk válvetve, románok és magyarok egyaránt, hogy Marosvásárhely fejlődjön és a következő időszakban pedig minél több beruházó ide jőjjön”, nyilatkozta az RMDSZ ügyvezető elnöke.

A polgármesterváltás hozta perspektivákkal kapcsolatosan megjegyezte:

“Ami a polgármestert és az Ő programját, prioritizálását illeti, arról elsősorban Őt kell kérdezni. Én azt tudom mondani, hogy az RMDSZ frakció a Megyei Tanácsban a polgármester minden erőfeszitését támogatni fogja, mindent megteszünk azért, hogy munkáját előremozditsuk és hogy munkája a város érdekét szolgálja. Én, megyei tanácsosként is elmondhatom, hogy van olyan néhány dolog, ami fontos a város szempontjából, legyen szó terelő útról, a repülőtér fejlesztéséről,  vagy akár a nagykorház mögötti parkoló kérdésének a megoldásáról, továbbá mind Marosvásárhely, mind a megyei önkormányzat közös érdeke, hogy a Középfejlesztési Régió Igazgató Tanácsában a nagyberuházási projekteket sikerüljön megvalósitani, együtt összefogva fenntartani azokat a fejlesztési és kulturális projetket, amelyek fontosak a megyének és a városnak. Jó dolog, hogy a megyei önkormányzatot Péter Ferenc, mig Vásárhelyet Soós Zoltán vezeti, mivel úgy gondolom, hogy konstruktiv párbeszéd fog kialakulni a két intézmény között, nem az a feszültség és az egymásnak feszülés fogja uralni a két intézmény együttműködését, ami az elmúlt 20 évben, tulajdonképpen ez az egyik gátja volt annak, hogy Vásárhely fejlődjön és ennek a gátnak az oka az elmúlt 20 évben soha nem a megyei önkormányzat volt, hanem a leköszönő polgármester, akinek saját érdekcsoportja fenntartása volt  a legfontosabb és nem pedig a város fejlesztése. Azt gondolom, hogy változás történt, a következő négy év mindenképpen pozitiv előjellel kezdődik és ezért a választókat a legnagyobb hála és köszönet illeti”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.